Hoppa till innehållet
Foto: SKF
Elin Lindén. Foto: SKF Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vi söker innovativa civilingenjörer"

Publicerad: 24 mars 2021

Elin Lidén har titeln Director, Global Application Engineering på SKF. Hon berättar att SKF söker innovativa ingenjörer som värdesätter kontinuerligt lärande.

Vad söker ni hos nyexaminerade?  

– Det beror så klart vilket jobb du söker på SKF, det finns lite olika alternativ. Det första som jag kommer att tänka på är att söka vårt Global Graduate program, det är en fantastisk möjlighet att lära känna många olika delar av SKF och prova dig fram för att se vad du är mest intresserad av. Här söker vi människor med en masterexamen, med innovationstänk som är intresserade av att utveckla sina ledarskapsförmågor och arbeta i en internationell miljö.

Det är alltid bra att ha praktisk erfarenhet från tex tillverkande industrin även om det är ett sommarjobb. SKF är också ett internationellt företag så att kunna prata och förstå engelska obehindrat är viktigt i många olika ingenjörsroller även om man arbetar i den lokala svenska organisationen. Mycket av vår tekniska information finns först och främst på engelska, så det är en viktig bas.

Vad kan man jobba med efter utbildningen i maskinteknik?

– På SKF finns det massor av möjligheter att arbeta efter en maskiningenjörsexamen, framförallt om man dessutom har några års erfarenhet från tillverkningsindustrin. Många av våra produktutvecklingsingenjörer har gått en maskiningenjörsutbildning. Det är också möjligt att jobba i våra fabriker med att förbättra våra tillverkningsprocesser, är du tex riktigt intresserad av värmebehandling eller hårdsvarvning har vi många spännande utmaningar. Är du kanske intresserad av att utveckla dina ledaregenskaper kanske rollen som projektledare är något som passar, vi driver massa olika typer av projekt och väldigt många av våra projektledare har en maskiningenjörsutbildning. Att förstå de tekniska sambanden är viktigt även i rollen som projektledare.

Det finns en massa andra möjligheter, men sist men inte minst vill jag lyfta upp jobbet som applikationsingenjör eller vad vi ibland kallar inbyggnadsingenjör. Våra applikationsingenjörer jobbar nära våra kunder för att se till att de väljer rätt lösning till sina maskiner och att det fungerar optimalt. Att vara applikationsingenjör ger en stor möjlighet att jobba med problemlösning och hållbarhet. Vi jobbar nu med att erbjuda kunder Rotating Equipment Performance, vilket betyder att vi jobbar med kunden för att tillsammans hitta lösningar för att deras maskiner och anläggningar ska fungera så bra som möjligt och istället för att få betalt för våra produkter så har vi andra typer av affärsmodeller, beroende på kundens behov.

Varför är studenter från Luleå tekniska universitet intressanta? 

– För SKF är det viktigt att våra ingenjörer inte bara har en start teknisk grund att stå på men också en välutvecklad ingenjörskompetens, så som att förstå vad det faktiska problemet är och kunna kommunicera med kund för att hitta en lösning. Det är också viktigt att ha ingenjörer som värdesätter kontinuerligt lärande och som har förutsättningen att fortsätta att utvecklas.

Om du skulle ge ett tips till studenter vad skulle det vara?

– Var inte rädd för att ta en hands-on roll direkt efter universitet, det är ett av de bästa sätten att bygga kompetens och en kunskapsbas inför framtiden.