Utbildningen vänder sig till dig som vill utmana dagens sätt att producera och vara med att skapa framtidens hållbara produktionssystem. Här kommer du att skaffa dig kunskap och verktyg för att utforma teknik, organisation och system för en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.
I programmet hållbar produktion skaffar du dig de kunskaper och verktyg som krävs för att utveckla produktionssystem som är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara. Genom hela programmet jobbar du integrerat med företag i industrin för att lösa dagens och morgondagens problem. Med lärare som forskar inom området bygger du den kompetens som krävs för att utveckla och leda produktionssystem eller verka som expert inom produktionsinnovation eller arbetsmiljö. Del av utbildningen kan studeras utomlands. Genom närheten till företag och forskning bygger du nationella och internationella nätverk.
Utbildningens innehåll
Under utbildningens första tre år läser du varje termin projektkurser där du skaffar dig kunskap om hållbar produktion genom både föreläsningar och praktiskt arbete. Parallellt med detta läser du kurser som ger dig grundläggande kunskaper inom teknik och naturvetenskap. Företagssamverkan är viktig genom hela programmet, och i alla projektkurser kommr du att få möjlighet att bidra till företagens utveckling. Arbetet i projektform och i nära relation till företag gör att du tidigt får kunskaper i kommunikation, projektstyrning och affärsmodeller.
Inriktningar
Utbildningens två inriktningar är nära kopplade till universitetets forskning och de forskningsområden som ingår i programmet. I båda inriktningarna kommer du delta i verklighetsförankrade forsknings- och utvecklingsprojekt kopplade till industrin.
Produktionsinnovation
För att framtidens produktion ska bli långsiktigt hållbar och resilient krävs innovation i våra produktionssystem. Dagens lösningar är inte tillräckligt hållbara vilket betyder att morgondagens ingenjörer behöver bidra till att utveckla nya. Det är en stor och utmanande uppgift men med kreativitet, kunskap, verktyg och metoder kan processen underlättas.
Inriktningen produktionsinnovation ger dig fördjupade kunskaper om innovation och utveckling av teknik som krävs i framtidens produktionssystem, bland annat digitalisering. Du lär dig att leda utvecklingsarbete och blir även expert på innovationsprocessen med förståelse för teknikutvecklingens bidrag till hållbara produktionssystem.
Människa, teknik och organisation
Attraktiva, säkra, jämställda och inkluderande arbetsplatser ären förutsättning för hållbara produktionssystem. De sociala aspekterna av hållbar utveckling riskerar ofta att hamna i skymundan när teknikutvecklingen går snabbt och när förändringstakten är hög. Därför behövs ingenjörer med kunskap om människan i produktionssystemet och förståelse för sambanden mellan tekniska och sociala system. Attraktiva arbetsplatser är dessutom en förutsättning för företagen för att rekrytera personer med rätt kompetens.
I inriktningen människa, teknik och organisation lägger vi fokus på social hållbarhet och hur produktionssystem kan utformas för att främja arbetsplatser där människor trivs, mår bra och ges förutsättningar att utföra ett bra jobb. Du lär dig analysera och utveckla arbetsplatser och organisationer efter människors förutsättningar och behov för att uppnå socialt hållbara produktionssystem. Du blir expert på förhållandet människa-teknik-organisation och hållbar utveckling. Inriktningen ger dig även möjlighet att fördjupa dig inom exempelvis arbetsmiljö eller organisationsutveckling.
Var kan jag jobba?
Som civilingenjör i hållbar produktion blir du eftertraktad av nationella och internationella tillverkande företag som måste göra sin verksamhet hållbar. Du kan jobba som projektledare, produktionsingenjör, arbetsmiljöingenjör eller som företagsledare. Du är förberedd för uppgifter inom hållbar innovativ utveckling av produktionssystem och arbetsplatser, teknik och affärsmodeller. Utbildningen ger dig goda möjligheter för vidare forskarstudier.
Jag har blivit antagen, vad händer nu?
Hur ansöker jag till en utbildning?
Hur kan jag räkna ut meritpoängen på gymnasiet?
Har jag rätt behörighet för det program jag vill läsa?
När är sista ansökningsdag för kurser/program?
Är det svårt att komma in på program?
Jag saknar kurs som krävs för behörighet, hur gör jag?
Jag har en funktionsvariation. Vilket stöd kan jag få?
Hittade du inte svar på dina frågor?
På antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=115338&l=sv]
Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.