Hoppa till innehållet
Foto: BCG
Morgondagens civilingenjörer måste lära sig att samarbeta med datorer och vara öppna för att ständigt lära sig nya saker, enligt Sara Larsson Foto: BCG Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Förändringstakten i branschen just nu är enorm"

Publicerad: 23 februari 2021

Sara Larsson stortrivs med sitt jobb på Boston Consulting Group, BCG och hade tänkt fortsätta i konsultbranschen under många år framöver. Men när hon blev erbjuden att jobba för OKQ8 med företagets omställning från fossil till förnyelsebar energi kunde hon helt enkelt inte tacka nej.
– Det här är min chans att verkligen göra skillnad och vara med att i bidra till en bättre framtid.

Sara Larsson började jobba för BCG redan under studierna som praktikant. För att bli antagen testades bland annat hennes logiska slutledningsförmåga och hennes förmåga att lösa ett fiktivt case.

– BCG hade inga civilingenjörer från Luleå tekniska universitet sen tidigare. Min anställning bidrog till en större mångfald i studiebakgrund och i förlängningen nya perspektiv, vilket BCG numer aktivt jobbar för.

Eftersom arbetsgivaren var nöjd med hennes insatser fick hon en tillsvidareanställning efter studierna. Idag jobbar hon sen två och ett halvt år tillbaka på BCG som strategisk konsult. Det kan till exempel handla om att ta fram en strategi för kundföretagen eller ge rådgivning i samband med bolagsuppköp. Sara Larsson deltar även ibland i själva transformationsprocessen när ett kundföretag digitaliserar sin verksamhet.

Det blir aldrig rutinmässigt

– Det är fantastiskt lärorikt att jobba som konsult eftersom man får jobba med så många olika sorters företag och strategier. Det blir aldrig rutinmässigt. Sen är det intressant att få sitta tillsammans med i ledningsgrupperna för några av Sveriges största bolag och få en inblick i hur de tänker.

Trots att hon trivs så bra på BCG har hon bestämt sig för att gå vidare till OKQ8 där hon kommer att jobba som manager inom speciella projekt och vara en nyckelperson för företagets omställningsprocess från fossil till förnyelsebar energi, ett jobb som hon blev erbjuden tack vare goda vitsord från tidigare anställda på BCG.

– Jag kommer att vara VDs högra hand i dessa frågor. Jag är så taggad på att börja där!

Ville jobba med projektledning

Ett av favoritämnena på gymnasiet var matte och Sara Larsson hade siktet inställt på att söka en ingenjörsutbildning efter studenten. Men även om hon gillade matte låg hennes huvudsakliga intresse på ett annat håll.

– Jag visste att jag ville jobba med projektledning snarare än att göra beräkningar på utformningen av en skruv. Därför valde jag industriell ekonomi. Det är en bred civilingenjörsutbildning samtidigt som du kan välja att fördjupa dig inom till exempel programmering eller produktionsutveckling.

Valet föll på Luleå tekniska universitet.

– Jag skuggade studenter på olika tekniska högskolor och kände ganska snart att det var i Luleå jag ville plugga eftersom det var en så härlig och familjär stämning här. Dessutom ville jag lära mig att åka skidor vilket är lite svårt att göra i Vänersborg där jag kommer ifrån.

Aktiv i studentlivet

Hon tog aktivt del i studentlivet. Bland annat var hon med och startade 180 Degrees Consulting i Luleå. Organisationen består av studenter som kostnadsfritt hjälper ideella organisationer med strategier och andra värdeskapande projekt som kräver mycket problemlösning och tankekraft. Studenterna får utbildning av etablerade företag. Sara Larsson jobbade bland annat med Barncancerfonden, Rädda barnen och Vilda Kidz.

– Det var en jättebra erfarenhet inför arbetslivet och en merit i mitt CV. Dessutom kändes det bra att få hjälpa till.

Sara Larsson tycker att hon har haft stor nytta i arbetslivet av att ha läst industriell ekonomi. Det handlar inte så mycket om konkreta kunskaper från en viss kurs utan om att hon har lärt sig ett förhållningssätt och en metod för att ta till sig nya kunskaper, vilket är en förutsättning för att kunna hantera en civilingenjörs skiftande arbetsuppgifter.

– Förändringstakten i branschen just nu är enorm. Allt fler uppgifter kommer att tas över av datorer. Samtidigt skapar automatiseringen nya jobb. Morgondagens civilingenjörer måste lära sig att samarbeta med datorer och vara öppna för att ständigt lära sig nya saker. Men alldeles oavsett vilken bransch du kommer att jobba i är det viktigt att du stannar upp och frågar dig själv: ”Vad drivs jag av? Vad tycker jag är kul?” Då kommer du att prestera bättre. Själv har jag insett att jag drivs av att jobba med transformation och nyskapande.