Hoppa till innehållet
Foto: 3S Smart Software Solution

Ville bort men hittade hem

Publicerad: 20 februari 2013

Katarina Heining, 34 år. Tog examen 2005 med en inriktning mot industridesign (motsvarar idag teknisk design – produktutveckling). Bor i Kempten i Tyskland där hon jobbar som Product Marketing Engineer på 3S Smart Software Solutions.

Den före detta studenten kommer ursprungligen från Skellefteå. Efter gymnasiet ville hon helst studera i Stockholm, Linköping eller Lund – men det visade sig att Luleå hade den utbildning som lockade mest, så hon blev kvar i norr ett tag till. Katarina Heining hade dock planer på att slutföra sina studier på ett lärosäte i södra Sverige, men när hon väl började plugga på Luleå tekniska universitet trivdes hon så bra att alla andra alternativ uteslöts.

– Det kändes inte som att jag flyttade hemifrån, utan bara som att jag bytte familj. Det blev direkt en otrolig gemenskap. Jag fick snabbt många kompisar och ett nätverk. Det fanns mycket att göra och det hände alltid en massa saker. Dessutom kändes utbildningen helt rätt redan från början och jag har aldrig någonsin ångrat att jag bestämde mig för att läsa klart i Luleå. 

Fick jobb direkt efter examen

För Katarina Heining blev examensarbetet inkörsporten till arbetslivet. Hon ville skriva om e-commerce och sålde in sin idé till Vattenfall. De sa ja och skickade henne till Tyskland i tre månader.

– Det var min första kontakt med ett stort företag och Vattenfall var verkligen intresserade av mig. Jag insåg att utbildningen hade gett mig kunskaper som gjorde mig attraktiv på arbetsmarknaden.

Att ge sig ut på okänd mark och att anta nya utmaningar, när erfarenheten talar emot henne, verkar vara Katarina Heinings signum. Hon menar att man lär sig med tiden. 2005 började alumnen jobba inom Procter & Gamble, ett multinationellt företag som tillverkar konsumentprodukter, exempelvis rakhyvlar och tvättmedel. Hennes karriär startade på en av företagets fabriker i en liten stad i södra Tyskland.

– De ringde upp mig och sa ”Vi har ett jobb till dig och vi vill att du börjar på en gång.” Ibland handlar det bara om att vara rätt person på rätt plats, och att våga säga ja när möjligheterna kommer.  

Tuff start på karriären

Företaget ville ha en ledare till produktionslinjerna. Katarina Heining var 23 år, nyutexaminerad och saknade helt kunskaper inom produktion. Hon beskriver det som hennes bästa och sämsta år inom arbetslivet. Men Procter & Gamble var nöjda med hennes insats och efter 2,5 år fick hon ett erbjudande om att bredda sig. Utan större erfarenhet från IT gav hon sig in i rollen som systemanalytiker och har sedan dess succesivt klättrat uppåt på ansvarsstegen. Katarina har bland annat lett en omorganisation för Produktions IT support för Procter & Gamble i Västeuropa. Under sina sista år på bolaget var Katarina Willig IT-ansvarig för hela norden och stationerad på Stockholmskontoret, där hon jobbar nära ledningsgruppen.

2014 återvände Katarina Heining till Tyskland. Att hon har tagit sig dit där hon befinner sig idag, tror hon beror på goda prestationer och att hon helhjärtat har gett sig in i varje ny situation utan rädsla.

Vad jobbar du med idag?

– Idag jobbar jag som Product Marketing Engineer på ett företag som utvecklar programmeringsmjukvara som används inom automatiseringsindustrin. Det är en rätt teknisk roll i jämförelse med vad jag gjorde inom Procter & Gamble, eftersom jag måste lära mig programmering och mer i detalj hur verktyget fungerar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag har en direkt kundkontakt och ser ett resultat av det jag gör på en gång. Jag har fått inblick i en industri som är otroligt viktig och jag har kontakt med nästan alla avdelningar inom företaget. Dessutom får jag resa en hel del och hålla föredrag vilket jag personligen tycker är roliga arbetsuppgifter.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Något av det värdefullaste som studietiden har gett mig är självständigheten, att ta ansvar för mig själv och mina studier. Om man ska ta sig någonstans så måste man fixa det själv. Det gäller även när man börjar jobba. I arbetslivet kan man lätt känna att det hänger på andra, men det tror jag är en falsk realitet. Inget serveras på en liten bricka. Man måste visa framfötterna och säga ”Jag vill”, avslutar den framgångsrika alumnen bestämt och glatt.

Taggar