Nicole Lejdeby bloggar om hur hon lyckas kombinera sina studier skidåkning.
Nicole Lejdeby. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det är fantastiskt att studera här”

Publicerad: 5 september 2016

Nicole Lejdeby är 25 år och kommer från Stockholm. Hon läser till civilingenjör inom industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Hej Nicole! Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Som en ingenjörsutbildning med inriktning på management. Störst fokus ligger på företagsutveckling, strategier och kvaliteten hos företag samt analys och hantering av styrelse och organisation.

Hur är det att studera på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker att det är fantastiskt. Alla hjälps åt och man sitter ofta och studerar tillsammans med kompisar och klassen utan att känna att det är någon slags tävling om betyg. Det finns föreningar och saker att engagera sig i som passar allas intressen. Jag tycker att många känns hälsosamma, de tränar och lever friluftsliv.

Hur bor du?

– Jag bor i en etta.

Vad gör du på fritiden?

– Jag tränar så ofta jag kan, spelar volleyboll och har tacokvällar med vänner. Sedan är mitt stora intresse skidåkning.

Vad tycker du om Luleå?

– Luleå som studieort tycker jag är perfekt. Allt finns på campus och det finns studenter från hela Sverige och världen. Eftersom många har flyttat väldigt långt hemifrån kommer man varandra väldigt nära.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Den börjar med havregrynsgröt, en eller två lektioner och sen matlåda till lunch med vännerna. Då släpper vi pluggsnacket och pratar ofta om föregående eller kommande helg eller har andra roliga och spännande diskussioner. Innan och efter lektionerna sitter jag med ett kompisgäng och pluggar, gör övningsuppgifter eller grupparbeten fram till cirka 16.00. Jag avslutar alltid med att gå igenom vad jag har åstadkommit, vad som ska göras dagen därpå eller vid nästa träff med gruppen. Vardagskvällar tränar jag ofta, äter middag och avslutar med lite serier. En del kvällar jobbar jag extra i biblioteket på skolan.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill jobba inom skidbranschen. Gärna i Sverige, kanske Norge. Att få vara med och utveckla ett företag eller jobba inom marknad, och gärna ha mycket ansvar.

Något råd till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet

– Ja, engagera dig i något som du är intresserad av så att du får lära känna likasinnade människor. Var inte rädd att lära känna folk utanför klassen. Nästan alla mina vänner är folk utanför klassen. Då blir det inte bara pluggsnack på fritiden.

– Var inte rädd för kyla och vinter. Slask existerar inte och eftersom det inte är fuktig vinter känns det inte lika kallt som en fuktig vinterdag i södra Sverige.

– Var inte rädd för att Luleå ligger långt bort. Det går snabbare att åka från Stockholm till Luleå, än till exempel Lund, Göteborg eller Malmö eftersom att flyget är så smidigt.

– Och sist av allt, åk inte hem varje helg. Spendera tiden med dina nya vänner och bjud upp din familj istället. Dina vänner där hemma kommer du behålla oavsett.

Något annat du vill säga?

– Jag önskar dig lycka till och vill gärna tipsa om min och andra LTU-bloggar för att se hur studentlivet kan se ut. Finns allt om både vardagsliv, temafester till utlandsstudier och engagemang.