Hoppa till innehållet
Johan Frishammar
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utbildningsledaren har ordet:

Johan Frishammar är professor i entreprenörskap & innovation samt utbildningsledare för industriell ekonomi

Med start 2021 har vi på Luleå tekniska universitet moderniserat och uppdaterat civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Totalt utvecklar vi nära 40 kurser som endera är helt nya eller rejält omarbetade. Som student får du också möjlighet att läsa tre helt nya inriktningar: hållbara industriella affärer, operations management, eller innovation & strategisk affärsutveckling.

Bakgrunden till dessa förändringar i programmet är de omvärldstrender som nu förändrar vårt samhälle i snabb takt. Hållbarhet blir viktigare och viktigare. Digitaliseringen påverkar industrin starkt och produkter blir billigare, smartare och uppkopplade. Samtidigt går industrin igenom ytterligare teknikskiften i form av ökad automatisering och elektrifiering.

Dessa trender har stor påverkan på vad en civilingenjör i industriell ekonomi måste kunna. Ja till och med på vad en civilingenjör i industriell ekonomi är. Som utbildningsledare är jag jättestolt över vårt nya och uppdaterade program. Luleå tekniska universitet får nu Sveriges modernaste program i industriell ekonomi, och vi erbjuder våra studenter kurser i storskalig dataanalys, digitalisering, artificiell intelligens, affärsmodellinnovation och hållbarhet. Kombinerat med bas- och kärnkurser inom både teknik- och naturvetenskap samt samhällsvetenskap får du som student en utbildning som svarar upp mot framtidens dynamiska arbetsmarknad, där problem och utmaningar kräver kunskap om både teknik, organisation och management. Något som känns extra kul är att vi genom inriktningen ”hållbara industriella affärer” blir först i Sverige med en profil mot just hållbarhet inom industriell ekonomi!

Historiskt har många av våra studenter fått sitt första jobb på stora tillverkande företag, exempelvis Scania, ABB eller Volvo. Dessa arbetsgivare är fortfarande populära, men många studenter går nu även till teknik- och managementkonsultbolag, exempelvis Accenture, Boston Consulting Group, KnowIT eller Knightec. Därtill är en växande trend ”start-up spåret”, ibland ihop med kursare från programmet. Vi utbildar således för en mängd olika karriärvägar. Vill du ha mer information om programmet? Kika gärna på  hittar programmets utbildningsplan, eller skicka en e-post till mig.

Kontakt

Johan Frishammar

Johan Frishammar, Professor

Telefon: 0920-491407
Organisation: Entreprenörskap och innovation, Industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle