Hoppa till innehållet

Metallurgi på schemat

Publicerad: 30 april 2019

Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin. Nästan 100 gymnasieelever från naturvetarprogrammet besökte forskningsinstitutet Swerim på SSAB för att få en inblick i arbetet med en miljövänligare stålindustri.

Den svenska metallurgin med traditioner från vikingatiden står idag inför spännande utmaningar inom miljö och återvinning men också framtagning av de sällsynta jordartsmetaller som behövs i bland annat batterier och smarta telefoner. Dessa metaller kan finnas i de restprodukter som blir över vid produktion av stål.

– Vi vill visa unga elever att den här industrin kan vara ett alternativ när de ska söka till högre utbildningar. Vi vill också erbjuda gymnasieelever att både sommarjobba hos oss och att göra sitt examensarbete tillsammans med oss, säger Johan Eriksson, avdelningschef på Swerim.

Under detta informationsmöte och studiebesök fick eleverna förutom olika föreläsningar också en rundvandring i Swerims hemliga forskningsanläggning där uppdrag från hela världen genomförs, ofta med hög sekretess.

– Vår forskning syftar till att stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser, säger Johan Eriksson.

I media

Samuelsson, Caisa - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Processmetallurgi, Mineralteknik och metallurgi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491385

Taggar