Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag fastnade för hållbarhetsfokuset"

Publicerad: 19 februari 2018

Emma Olsson Månsson kommer från Malmö och valde att läsa hållbar process- och kemiteknik tack vare utbildningens hållbarhetsfokus och att utbildningens båda inriktningar är så aktuella i klimat- och energifrågan.

Efter sin examen vill hon jobba med skiftet från fossila produkter till förnybara produkter. Att läsa vid Luleå tekniska universitet, innebar också att hon för första gången i livet stått på skidor.
 

Varför valde du att läsa denna utbildning?

Jag fastnade för hållbarhetsfokuset och att utbildningens båda inriktningar är så aktuella i klimat- och energifrågan. Gruv- och metallindustrin kan effektiviseras och bli bättre på att återvinna. Det är även fullt möjligt att ersätta råoljeindustrins produkter med biomassa från skogen och tillverka bränslen och plastmaterial från en förnybar källa. Allt detta lär vi oss under utbildningen och jag tyckte att det skulle kännas riktigt roligt att få vara med om denna nödvändiga utveckling! Ett stort plus är alla kurser inom processteknik, som breddar dina jobbmöjligheter till så många andra branscher.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

Studentlivet på LTU tycker jag till stor del präglas av ett aktivt frilufts- och sportsliv. Det bästa är att det spelar ingen roll om du har skidåkning som största intresse eller om du aldrig förr testat på – du kommer få vara med om så mycket nytt här. Jag som varken hade åkt skidor eller vandrat gör nu detta och mycket mer varje år och älskar det! Universitetet har flera föreningar för intressen utöver sport och självklart festas det med.

Vad har du för planer efter studietiden? Vad vill du jobba med?

Efter min examen vill jag jobba med skiftet från fossila produkter till förnybara produkter. Det får jättegärna vara på ett företag som tillverkar hudvård då det är mitt stora intresse. Idag innehåller till exempel många hud- och sminkprodukter någon form av biprodukt från råoljeraffineringen.

Har du några råd till framtida studenter?

Låt inte avståndet begränsa dina universitetsstudier! Jag är jätteglad att jag flyttade till andra änden av landet för jag har fått vara med om så mycket nytt. Leta gärna efter utbildningar som ger möjlighet till praktik, det ger dig en stor fördel inför arbetslivet. Ett annat bra tips är att ställa sig i bostadsköer i de städer du funderar på att börja plugga i.