Alexander Nygren
Alexander Nygren Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag har alltid tyckt om kemi och miljökunskap"

Publicerad: 13 februari 2018

Jag heter Alexander Nygren och kommer från Skellefteå, så under derbyn i hockeyn hejar jag naturligtvis på SAIK. Jag är en person som tycker om att träna, lyssna på musik och umgås med mina vänner på fritiden.

Varför valde du att läsa denna utbildning?

Redan under gymnasiet var jag inställd på att plugga vidare efter studenten, men jag visste inte vad jag ville läsa vidare till. Då jag alltid har tyckt om kemi och miljökunskap så ville jag nog i bakhuvudet söka en utbildning som var riktad mot miljön där man genom sina kunskaper ska kunna bidra till en hållbar utveckling i samhället. Två vänner som studerade programmet rekommenderade det, så efter att ha kollat upp utbildningen så märkte jag att den hade inriktningar som låg mot mitt intresse. Jag ville också söka en utbildning antingen i Luleå eller i Umeå då jag inte ville flytta så långt ifrån Skellefteå, så programmet passade in där också.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

Studentlivet är ju naturligtvis inte bara studier, på fritiden finns det flera olika typer av föreningar som man kan engagera sig inom. På universitetsområdet finns det bland annat tillgång till gym, student-bar och filmvisning på söndagar (av bioaktuella filmer till studentpris). Då studentbostäderna ligger nära universitetet så är det enkelt att gå till sina vänner, så jag personligen brukar umgås med mina vänner på fritiden där det ofta spelas brädspel.

Det finns ju givetvis också saker utanför universitetsområdet, Luleå centrum är bara 15 minuter (med lokalbuss) ifrån universitetet där det finns tillgång till shopping, café, bio och mycket mer. Vintertid finns det också tillgång till utförsåkning och längdskidor (dock lite längre ifrån universitetsområdet). Så det finns garanterat något för alla, det gäller bara att lära känna nya vänner och sin pluggstad

Vad har du för planer efter studietiden? Vad vill du jobba med?

Det som är bra med programmet är att man får en bred kunskap som är applicerbar inom många branscher. Jag hoppas att jag ska kunna få ett arbete som inriktar sig mot miljöproblem eller liknande. Då jag även trivts i laborationssalarna under studietiden så skulle jag också kunna tänka mig att jobba med något laborativt.

Har du några råd till framtida studenter?

Ett bra tips inför studietiden är att försöka vara i god fas under kursernas gång genom att plugga en del varje vardag så att man kan vara ledig under helgerna. Men ta också chansen att prova något nytt då det finns en mängd saker att engagera sig i utöver studierna, som till exempel att träna, gå med i någon förening och umgås med de nya vännerna man lär känna. Se även till att lära känna din pluggstad då det finns så mycket mer än bara studier.