Civilingenjör Hållbar process- och kemiteknik
Utbildningens innehåll
Det första året inleds med en översiktskurs där utbildningen och dess inriktningar introduceras, vi gör även en studieresa till flera olika företag. Resten av första läsåret har du grundläggande kurser i matematik, kemi, fysik, geologi och ekonomi. Det är kurser du läser för att få en grund som förbereder dig inför kommande studier och arbetsliv som ingenjör.
Andra och tredje året tillkommer kurser i råvaruekonomi, miljöanalys samt mer tillämpade kurser i kemiteknik, metallurgi och mineralteknik. De här kurserna förbereder dig för de återstående studierna och för arbetslivet som ingenjör inom process- och kemiteknik. De sista två åren specialiserar du dig sedan inom en av programmets inriktningar.
Praktiken under årskurs fyra kan omfatta upp till en hel termin och är mycket uppskattad av både studenter och företag. Den ger dig värdefulla kontakter och praktisk erfarenhet av ingenjörsyrket, det finns även goda möjligheter att utföra praktik eller examensarbete utomlands.
Denna utbildning för civilingenjör, hållbar process- och kemiteknik, ger en bred grund för att arbeta som ingenjör inom olika branscher kopplat till processteknik och kemiteknik.Inriktningar
Kemi- och bioprocessteknik
Inriktningen syftar till att ge grundkompetens inom kemi- och bioprocessteknik, för att därigenom kunna delta i utvecklingen av nya miljövänliga och hållbara processer. Bioprocessteknik är ett snabbt växande område där skog och andra förnybara råvaror används för framställning av olika värdefulla produkter, som biodrivmedel och nedbrytbara material. Efterfrågan på kompetens inom områden som elektrokemi är också snabbt ökande genom behovet av bland annat batteriutveckling.
Under utbildningen använder du våra moderna laboratorier och får då också kontakt med vår framstående forskning. Inriktningens kurser behandlar också traditionella kemitekniska processer som katalys och papperstillverkning. Kemi- och processindustri, konsult-, forsknings- och utvecklingsföretag är stora arbetsgivare.
Mineralteknik och metallurgi
Utvecklingen av avancerade elektronikprodukter och elbilar kräver mineral och metaller. Här behövs det nytänkande ingenjörer med process- och kemikunskap som kan driva och utveckla processer för framtidens produkter. Detta lär du dig under utbildningen, då teori varvas med projektarbete och praktik.
Var kan jag jobba?
Arbetsmarknaden förväntas vara god under många år framåt. Intresset för att utveckla nya miljöanpassade processer, material och teknologi ökar, då behov finns både inom företag och i övriga samhället. Ny lagstiftning verkar också starkt drivande på det här området. Arbetsmarknaden är global och tidigare studenter arbetar som allt från processingenjörer och konsulter, till beslutsfattare inom industri och myndigheter.
Anmälan
Civilingenjör Hållbar process- och kemiteknik
Luleå,
Normal, Hösten 2021
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).
Eller:
Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9)
Urval
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov
Vill du veta mer om programmet?
I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.
Vanliga frågor om studier
Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.
Hittade du inte svar på dina frågor?
På antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=115338&l=sv]
Frågor om programmet
Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.