Hoppa till innehållet
Andreas Larsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Man kan bli allting från chef till specialist"

Andreas Larsson är professor och lärare i fysik. Han berättar att det här är en unik utbildning eftersom du utvecklar konkreta lösningar för klimatet samtidigt som du får en bred teknisk grund att stå på.

Varför ska jag studera klimatfysik, teknik och samhälle? 

– Det är nu som vi ska vända till en positiv framtid. Då behövs kunskap om naturvetenskap, klimatsmart teknik och samhället. Jag tycker att alla ska lära sig om lite om klimatutmaningen och hur vi verkligen ska göra för att stoppa den negativa utvecklingen. Med denna utbildning får du en examen i teknisk klimatfysik – och står inför utmaningen att lära dig ”allt” om klimatutmaningen. 

Det finns många civilingenjörsprogram, vad är unikt med just denna utbildning?

– Vår utbildning är i ständig utveckling för att vara i fas med den nyaste forskningen och tekniken. Vi sätter också stort värde i studenternas eget engagemang som sedan ligger till grund för utvecklingen av kurser och programinnehåll. Utbildningen har självklart fokus på klimat och praktisk problemlösning vilket gör utbildningen unik och skapar ingenjörer med en attraktiv kompetens. 

Spännande, men vad kan norra Sverige egentligen erbjuda mig som student?

– Här får du göra skillnad på riktigt. Eftersom det satsas stort på den gröna omställningen i norra Sverige får du vara med där det händer. Utbildningen ges i nära samarbete med företagen som ska göra samhället fosilfritt, vilket gör att du redan under utbildningen kan knyta kontakter med framtida arbetsgivare. Det faktum att universitet ligger i norr, där klimatförändringarna märks mest påtagligt, gör också behovet av förändring mer synligt och påtagligt.

Så pass, men får jag jobb efter utbildningen?

– Framtidens arbetsmarknad kommer ha ett sug efter den typ av kompetens som studenterna från denna utbildning besitter, inte bara på grund det tekniska kunnandet utan även för att de kommer att kunna agera i många olika roller. Man kan bli allting från chef till specialist på ett område.