Hoppa till innehållet

Civilingenjör Klimatfysik, teknik och samhälle

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Programmet är för dig som gillar teknik, naturvetenskap och vill göra skillnad för samhället. Du lär dig om klimatförändringarna och skapar konkreta lösningar för framtiden. Genom olika projekt och företagssamarbeten får du skapa ny teknik för klimatet.

Utbildningen är skapad för att möta framtidens arbetsmarknad där Sverige satsar stort på teknik för förnybar energi. Det ger dig en mängd olika möjligheter på arbetsmarknaden och du får vara med i händelserna centrum under din studietid. Under utbildningen jobbar du i projekt tillsammans med ledande företag som Vattenfall, Hitatchi och Northvolt. Du blir en viktig del i arbetet för att hitta innovativa lösningar på de klimatutmaningar samhället står inför.

Utbildningens innehåll

Programmet ger en stabil grund i fysik, matematik och teknik för klimat och samhälle och du får möjligheten att omvandla dina studier i hållbara och innovativa lösningar på klimatutmaningen. Här får du chansen att lära dig skapa klimatsmart teknik från individ-  till global systemnivå. Du får också verktyg för att kunna utveckla och forska på ny klimatsmart teknik.

Under första året studerar du grunderna inom matematik och fysik. Parallellt kommer du att läsa om klimatutmaningen och dess påverkan på världen. Ditt eget engagemang och dina efterforskningar kommer påverka de programspecifika kurserna. Dina intressen kommer även forma innehållet i den seminarieserie i klimatvetenskap som hålls över årskurs ett. 

För dig som vill studera utomlands finns stora möjligheter att göra delar av utbildningen på något av våra partneruniversitet. Många av våra studenter väljer till exempel att studera i USA, Singapore eller Australien.

Inriktningar

Utbildningens två inriktningar har utformats för att möta samhällets kunskapsbehov och förbereda dig för en framtid i ständig utveckling och förändring. Dessa avslutas med ett större projekt och ett examensarbete där du har möjlighet att samarbeta med företag och forskare. 

Klimat- och nanovetenskap 
Här får du mer kunskaper om hur vi kan använda innovativa material på bästa sätt. Du får mer kunskaper i fysik, matte och teknik. Denna kunskap är nödvändig för att skapa framtidens teknik för klimatet.

Klimatsmart teknik  
Här lär du dig mer om hur vi skapar ny teknik och hur den kan användas i samhället. Varje student ska kunna förstå olika klimatsmarta tekniker och när och hur de bäst används.

Var kan jag jobba?

Utbildningen gör att du kan jobba inom många olika branscher och roller. Du blir en viktig del i arbetet för att hitta innovativa lösningar på de klimatutmaningar samhället står inför. Direkt efter dina studier kan du bland annat jobba som projektledare, teknisk expert, rådgivare eller fortsätta med forskning och utveckling.

Anmälan
Civilingenjör Klimatfysik, teknik och samhälle
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-88002
2023-04-17
30

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Ansök här

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Nils Almqvist

Nils Almqvist, Professor

Organisation: Experimentell fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492291
Andreas Larsson

Andreas Larsson, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491848