Hoppa till innehållet
Tobias Thorvaldsson har läst civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Ka
Tobias Thorvaldsson har läst civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Äventyr och exjobb i Spanien

Publicerad: 31 maj 2016

Maskinteknikstudenten Tobias Thorvaldsson från Helsingborg valde att göra sitt exjobb på forskningsinstitutet CTM i Spanien där han förbättrade deras metod för utmattningstester av vevaxlar.

– Vem gillar inte en utmaning? Det var en väldigt rolig och nyttig upplevelse att under fem månader få göra exjobbet i Spanien. I början var det lite kämpigt att komma till ett nytt land, men jag har utvecklats mycket och fått minnen för livet, säger Tobias Thorvaldsson som nu tar sin examen på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. 

Ordnade mer effektiva tester

Examensarbetet handlade om att förbättra metoden för att genomföra utmattningstester av vevaxlar hos forskningsinstitutet Centre Tecnològic, CTM, i staden Manresa, en timmes bilresa från Barcelona. Det var via en anställd på Luleå tekniska universitet som Tobias kom i kontakt med CTM.

– Det var ett projekt om produktutveckling som går från konceptframtagning till färdig produkt. Det är viktigt att veta vevaxelns beteende under cykliska laster i syfte att förbättra kvaliteten på konstruktionen. Resultatet blev att CTM nu kan göra utmattningstester med 50 % högre frekvens vilket motsvarar en minskning av kostnaderna för testerna med en tredjedel. Testerna sammanfaller nu också bättre med villkoren för en vevaxel i en motor, säger Tobias Thorvaldsson.

Oförglömliga upplevelser

Tiden i Spanien har inte bara handlat om exjobb. När Tobias Thorvaldsson väl fick nya vänner i Spanien så öppnade det också upp för oförglömliga upplevelser.

– Jag har festat i Barcelona, kört Ferrari, åkt till en vingård i Frankrike, paddlat kajak i bergskedjan, bestigit flera berg, besökt festivaler och spanska högtider. Hur många av dessa upplevelser hade jag fått om jag stannat i Sverige?

Visst finns det kulturella skillnader mellan Sverige och Spanien, men enligt Tobias är likheterna desto fler. Så hur väl stämmer då det här med siesta och hetlevrade spanjorer in på hans upplevelser?

– Folk är folk överallt. Spanjorer har sina konstiga högtider precis som vi, men folk tycker fortfarande att skatten är för hög, att regeringen behöver förändras och att måndagar är jobbiga. Jag har inte heller träffat på någon som tar en siesta, det känns mer som en myt. Självklart finns det små skillnader som sena luncher och att man kommer tio minuter efter utsatt tid, eller att spanjorerna är mer livliga i sitt kroppsspråk. Men på det stora hela tycker jag inte det är så stor skillnad på att arbeta i Spanien eller Sverige. 

Blir bättre på språk

Till den som funderar på att studera eller göra exjobbet utomlands så är det något Tobias Thorvaldsson verkligen kan rekommendera.

– Många företag ser det som väldigt positivt att du gör exjobbet utomlands. Du lär dig hantera en multikulturell och flerspråkig arbetsmiljö och du förbättrar språket något enormt. Innan man fick ett socialt nätverk var det lite jobbigt, sen släppte det. Att det är jobbigast i starten gäller även programmet i stort, då det nästan bara är matematik och fysik i början. När du klarat det första året och börjar läsa maskintekniska kurser så blir utbildningen mycket roligare. Tredje året får du börja välja egna kurser samt jobba mot riktiga företag i Siriuskursen.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Taggar