Bakre v; Carl Burman, Henrik Pettersson, Erik Nilsson, Rasmus Nordström. Främre v Maria Rodiouchkina, Amin Qaadoun, Mathias Johansson. Foto Bas Czerwinski/AP image for Shell.

Baldos bästa svenska bil i Shell Eco-Marathon

Publicerad: 20 maj 2012

Bästa svenska bil, pris för bästa säkerhet och en 2:a plats bland bilar som drivs med etanol i klassen ”urban concept”. Där har ni resultatet för studenterna från Luleå tekniska universitet i Team Baldos som i helgen har deltagit i den europeiska tävlingen Shell Eco Marathon. Det blev två ”bucklor” för laget som reser hem helnöjda

Bild; Maria Rodiouchkina, studenternas projektledare
Maria Rodiouchkina, studenternas projektledare. Foto Bas Czerwinski/AP image for Shell

- Det känns jätteskönt att ha presterat så bra på tävlingen, ja faktiskt otroligt skönt. Vi hade ett eget mål inför tävlingen att vi skulle klara att köra 20 mil på motsvarande en liter bensin vilket vi klarade med råge och faktiskt har vi klarat alla mål som vi haft, säger Maria Rodiouchkina LTU-studenternas projektledare i Team Baldos.

Återigen har studenterna vid Luleå tekniska universitet visat att det går att prestera storverk om man bara har järnhård kontroll på läget. Det visade sig vara en vinstlott att, som studenterna gjorde, satsa på enkla lösningar i form av en robust motor och drivlina i  årets version av den lingonröda bilen Baldos II. Civilingenjörsstudenterna i teamet läser maskinteknik vid Luleå tekniska universitet och lyckades ta hem två pokaler från årets Shell Eco Marathon som hölls i Holländska Rotterdam. 

Bild; LTU-studenten Rasmus Nordström bilens förare
LTU-studenten Rasmus Nordström körde Baldos två med säker hand. Foto Bas Czerwinski/AP image for Shell.

 

Efter att ha klarat de godkända testvarv längs banan som krävdes för att få fortsätta i tävlingen kunde Team Baldos hela tiden förbättra sina resultat. Andra svenska universitet klarade inte detta vilket innebär att LTU-studenternas röda Baldos blev bästa svenska bil i tävlingen. Baldos II körde totalt 223,3 kilometer på motsvarande 1 liter bensin, vilket gav en andra plats, efter Danmarks tekniska universitet, i gruppen av bilar som kördes på etanol och en sjätteplats totalt i tävlingen. Inte nog med det så kunde Team Baldos kamma hem priset för säkerhet (safety award) och ännu en pokal.

- Säkerhetspriset innebär att vi haft god säkerhet för vår förare, för laget som jobbat med bilen och miljön kring bilen, t ex genom att vi haft bra ordning på vår utrustning med ordning och reda i verktygsskåp och lådor, säger Maria Rodiouchkina.

Förutom goda placeringar och utmärkelser så innebär resultatet också att LTU-studenterna vida har överträffat sitt eget uppsatta mål för tävlingen, nämligen att slå resultatet för Baldos från 2010. Då kunde bilen köra 137 kilometer på motsvarande 1 liter bensin.  Det innebär att Team Baldos efter årets tävling har kört drygt 8 mil längre än tidigare med den lilla röda bilen.