Kursfinal med självstyrande bilar

Publicerad: 29 maj 2015

Fem lag, fem självstyrande bilar och en bana i sann Formel 1-anda. Årets final i kursen i mekatronik blev en rafflande uppgörelse mellan Team Glenatronics och Lag Hörs på måndag.

Årets kurs i mekatronik avslutades traditionsenligt med The Annual Mechatronics Race. Utgångspunkten var radiostyrda bilar som byggts om för att bli autonoma, det vill säga likt robotar helt självstyrande. Uppgiften var som vanligt att så snabbt som möjligt ta sig runt ett varv utmed en uppmärkt bana.

– Vi har byggt om en helt vanlig radiostyrd bil, förklarar Christoffer Carholt i lag Linus och student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik.

– Radiostyrningen är bortkopplad och ersatt med mikrokontroller, uppgiften har varit att kombinera elektronik och programmering.

Team Glenatronics segrare

Just den kombinationen är vad kursen i mekatronik handlar om. Och förutom föreläsningar och laborationer avslutas den alltså med ett projekt då studenterna med hjälp av sina kunskaper bygger en autonom bilrobot. Bygget omfattar optiska sensorer, analog och digital elektronik, mikrokontrollerteknik, reglerteknik och programmering.

Studenterna i det vinnande laget, Team Glenatronics, heter Rubén Guirado, Javier Bautista, Kerr Mackintosh, David Wood, Eoghann macLachlainn, Mathieu Desire och Neil Gill. Segertiden skrevs till 16.77 sekunder.