Projektkursen där studenterna briljerar

Publicerad: 17 december 2015

En transportbil för två hästar som får köras med B-körkort och som kan sänkas för säker inlastning, det var ett av fyra koncept som presenterades på projektkursen Sirius.

– Utmaningen för oss var att ta fram en lösning där lastvikten var så hög som 1300 kg, för detta krävdes en lättviktskonstruktion. Fördelen med vår bil är att du får köra två hästar med B-körkort. Den har också mycket bra komfort tack vare luftfjädring, dessutom kan bilen sänkas ned med ett enkelt knapptryck för enkel och säker inlastning av hästarna, säger Sandra Fors, som läser sista året på civilingenjör maskinteknik.

Konceptet som studenterna tagit fram presenteras i en utförlig rapport som gör det möjligt att i framtiden ta fram en riktig produkt. 

– Vi har gjort en CAD-modell av bilen samt gipsprototyper av chassi och länkarm. Det har varit väldigt roligt och lärorikt att arbeta i det här projektet tillsammans med Freno och vi har fått tillämpa allt det vi lärt oss i utbildningen. Sirius är en kurs jag verkligen kan rekommendera, säger Magdalena Modig, student på civilingenjör maskinteknik.

Sirius är en avancerad projektkurs på programmet civilingenjör maskinteknik där studenterna får arbeta med produktutveckling i skarpa projekt. Handledare vid såväl universitet som respektive företag finns som stöd under resans gång. Sirius är öppen att söka för andra civilingenjörsstudenter, den brukar bland annat locka studenter från civilingenjör teknisk design.

De övriga projekten i årets Siriuskurs var:

– Förbättring av ett elektrohydrauliskt drivsystem för Bosch Rexroth Mellansel.

– Minska bränsleförbrukning och total ägandekostnad för Volvos CE:s dumper.

– Ta fram en borr åt Sandvik Coromant som gör det möjligt att borra och fasa ett hål i ett moment.