Hoppa till innehållet
Jonas Gustavsson är vd och koncernchef för ingenjörsföretaget Afry. Han är också alumn vid LTU
Jonas Gustavsson är vd och koncernchef för ingenjörsföretaget Afry. Han är också alumn vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”De bästa ingenjörerna utbildas i Luleå”

Publicerad: 16 januari 2018

1990 gjorde Jonas Gustavsson en lång bilresa norrut för att läsa till civilingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen har han gjort kometkarriär med bland annat chefspositioner på ABB och Sandvik. Sedan 2017 är han vd och koncernchef för ingenjörs- och designföretaget Afry (tidigare ÅF).

Jonas Gustavsson ser ut att trivas när han anländer till Luleå tekniska universitet, en vacker vinterdag i januari. Förutom att besöka sitt gamla universitet kommer han att träffa Afrys medarbetare i Luleå.

Passion för längdskidåkning

– Det gör nästan ont i magen att komma tillbaka till Luleå och se hur mycket snö det finns och samtidigt inse hur mycket jag går miste om där jag bor (Västerås, pendlar till Stockholm). Längdskidåkning är min stora passion och det var främst det som gjorde att jag valde att utbilda mig i Luleå. En sommarkväll 1990 packade jag och en kompis min Volvo 240 och körde hit. Jag hade fantastiskt roliga år i Luleå tillsammans med underbara människor. Tack vare att många hade flyttat långt hemifrån och bodde i direkt anslutning till campus så skapades en skön känsla och gemenskap.

Även om studierna vid universitet var en fantastisk tid för Jonas Gustavsson så var den inte utan utmaningar.

– Jag fick kämpa med baskurserna i matte och fysik, det var ganska tufft att hitta en studieteknik som fungerade för mig. Men efter två år släppte det och gick bättre.

Den bästa utbildningen som går att få

Kunskaperna som Jonas Gustavsson skaffat genom sina studier har varit till stor nytta i hans karriär, och ingenjörsyrket är något han verkligen rekommenderar.

– Det är den bästa utbildningen du kan få, som ingenjör kan du bli nästan vad som helst. Det är tufft och krävande, men du blir bra på problemlösning och kommunikation och det ger en enormt bra bas att stå på. Hela min 20-åriga chefskarriär bygger på min bakgrund som ingenjör. I rollen som ledare har det hjälpt mig att ta de tekniska diskussionerna. Mitt tips till någon som tänkt läsa till ingenjör är att välja det du brinner för. Sedan behöver du inte vara rädd för att fastna i ett fack, du kan byta bana senare. Det viktiga är att få med sig den teoretiska basen.

Jonas Gustavsson. Foto: Ted Karlsson.
Jonas Gustavsson. Foto: Ted Karlsson.

Leder med engagemang och involvering

Suget att testa något nytt gjorde att Jonas Gustavsson tackade ja till att bli vd för Afry, ett globalt ingenjörsföretag med 10 000 medarbetare i 30 länder.

– Jag har alltid motiverats av att leda. En dag på jobbet för mig handlar mycket om möten med människor. Jag tycker om att kommunicera och involvera mig med de jag jobbar med. Det kanske är en del av det svenska ledarskapet, att involvera andra. Ledarskap handlar också om att sätta upp tydliga mål och visioner och motivera andra att vara med på en resa. Tiden i Österrike och Schweiz lärde mig också att peka med hela handen och fatta tuffa beslut. Men i grunden handlar det om att jag gillar att inspirera och leda med engagemang och att få andra delaktiga. Jag får stor tillfredsställelse av att se andra utvecklas, det tror jag gäller oavsett om du är chef eller vd, det handlar bara om en skalfaktor.

Ingenjörer får en nyckelroll i framtiden

Faktorer som digitalisering och globalisering gör att världen utvecklas och förändras i snabb takt. I sin roll som vd för Afry ser Jonas Gustavsson stora möjligheter att skapa värden inom många områden.

– Vi fokuserar på de positiva trenderna. Smarta städer, som ställer krav på infrastruktur för att klara den urbanisering och globablisering som sker. Digitalisering, även om den pågått ett tag är det enormt mycket kvar, inte minst inom industrin. Elektrifiering och förarlösa bilar är andra spännande områden.

För att möta framtidens möjligheter och utmaningar krävs rätt kompetens, det gör att behovet av ingenjörer kommer att öka.

– Många av våra kunder behöver den senaste kompetensen för att förnya sitt erbjudande. Där spelar universiteten en väldigt viktig roll. Att vi kan attrahera kommande generationer att bli ingenjörer, det är enormt viktigt. Behovet av duktiga ingenjörer kommer att öka. Sedan vill jag säga att jag under åren träffat väldigt många duktiga ingenjörer från Luleå tekniska universitet, jag skulle säga att de är bäst, säger Jonas Gustavsson med glimten i ögat.

Taggar