Hoppa till innehållet
Jan Ove Östensen
Jan Ove Östensen, VD för Volvo Technology, 2012 års LTU-alumn Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets alumn jobbar för en bättre global miljö

Publicerad: 7 november 2012

Jan Ove Östensen har varit både varit student och doktorand vid Luleå tekniska universitet. Nu har han tagit sig till en position där han verkligen kan göra skillnad för vår miljö. Som VD för Volvo Technology är han ansvarig för Volvokoncernens konceptutveckling när det gäller tunga fordon.

Det faktum att Volvo Lastvagnar är världens största tillverkare av tunga lastbilar gör att Jan Ove Östensen och hans medarbetare har en stor möjlighet att minska fordons miljöpåverkan på en global nivå. Jan Ove uppskattar det ansvar han fått.

– Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb, och det beror på två saker. Dels har jag chansen att se till att nästa generations drivlinor och fordon inte påverkar miljön. Det är en stark drivkraft. Sedan är det alla fantastiska människor jag får arbeta med, säger Jan Ove Östensen.

Lång bakgrund på Luleå tekniska universitet

Jan Ove Östensen är född i Karlskoga och uppvuxen i Finspång. Att han hamnade i Luleå och på LTU beror på att han alltid följt mottot att göra det som känns roligt. Han valde mellan att läsa maskin i Lund eller Luleå, men eftersom han tycker om skidåkning och såg chansen att få bo på en plats med rejäl vinter, flyttade Jan Ove till Luleå. Att läsa på universitetsnivå var något annat än gymnasiet.

– Min mattelärare sa till mig att ”Jan Ove, du har extremt dåliga förkunskaper i matematik”, så jag insåg snabbt att nu måste jag börja läsa på allvar, påminner sig Jan Ove.

Och nog läste Jan Ove Östensen alltid. Han tog sin civilingenjörsexamen 1989, inklusive ett års uppehåll för pappaledighet, och blev sedan erbjuden en doktorandtjänst av professor Erik Höglund. Återigen följde Jan Ove sin princip att göra det som är roligt och efter kort betänketid, under vilken han konstaterade att det arbetade väldigt trevliga människor på LTU, tackade han ja till erbjudandet. Jan Ove berättar om skillnaden med att vara student jämfört med att arbeta som doktorand:

– Som student blir du bra på att lära dig nya saker jäkligt fort. När du är doktorand så har du ett slutmål, en disputation, och du måste ta egna initiativ för att nå det målet. Som tur var hade jag några doktorandkolleger som jag kunde samarbeta med, berättar Jan Ove Östensen.

Jan Ove Östensen årets alumn.jpg
Jan Ove Östensen berättar om sin karriär. Juryns motivering till årets alumn syns i bakgrunden.

Kometkarriär inom Volvokoncernen

1995 disputerade Jan Ove Östensen inom smörjmedel och tribologi, och redan ett halvår innan disputationen hade han fått anställning som specialist inom maskinelement på Volvo Aero.

– Efter bara några månader hade vi löst de problem som fanns när det gällde smörjning och då blev jag istället ansvarig för logistik. Andra tror att du kan allt bara för att du har en doktorsexamen, men så är det förstås inte. Du blir däremot duktig på att lära dig snabbt, så då fick jag lära mig logistik istället, säger Jan Ove.

Efter ytterligare ett par år blev Jan Ove Östensen ansvarig för en forskargrupp inom Volvo Aero där han lärde sig många olika områden.

– Fördelen med att arbeta på ett stort företag är att du kan jobba inom olika funktioner som exempelvis produktion, teknik och personalfrågor. Det är också spännande när du kommer ut på en internationell arena, säger Jan Ove.

Jan Ove Östensen inflikar att de gärna anställer studenter som läst på LTU.

– När jag jobbade på Volvo Aero var vår största rekryteringsbas från Luleå. Jag visste att jag fick duktiga och självständiga studenter som hade koppling till verkligheten.

Jan Ove Östensen pris.jpg
Jan Ove Östensen tar emot priset som årets alumn 2012 av rektor Johan Sterte

Miljön är den stora utmaningen

Sedan januari 2012 är Jan Ove Östensen VD för Volvo Technology och forskningschef för Volvo Lastvagnar. Under sig har han 500 medarbetare över hela världen som arbetar med att ta fram koncept för framtidens fordon. Den stora utmaningen handlar som sagt om att klara av framtidens miljöproblem:

– Alla vet vi vad som sker i världen när det gäller miljön, så min främsta utmaning här framöver handlar om att minska miljöpåverkan från våra fordon, säger Jan Ove Östensen.