Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Hans Bergmark. Foto: privat. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Han brinner för produktionsteknik

Publicerad: 21 februari 2017

Hans Bergmark upptäckte att maskinteknik, och i synnerhet produktionsteknik, var hans grej när han inte kom in på sitt förstahandsval Industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet. Efter VD-jobb i eget företag och jobb som marknadschef på Tibnor AB utvecklar han nu sajten Manufacturing Guide – en ”handbok” för de som jobbar med produktutveckling och tillverkning.

Hans Bergmarks brinnande intresse för produktionsteknik, som nu resulterat i kunskapsbasen Manufacturing Guide, väcktes under civilingenjörsutbildningen i maskinteknik som han läste i Luleå.

– Drivkraften bakom guiden är dels att jag saknade en sådan för eget bruk, säger han. Jag älskar att lära mig nya saker och gillar att hjälpa andra så nu får jag kombinera hobby med karriär vilket jag är glad över. Men jag har varit nära att ge upp flera gånger – livet som entreprenör är långt ifrån någon räkmacka.

Guiden är framtagen med stöd av Vinnova och ”en engagerad fru med examen inom området innovativ produktionsutveckling”, säger han själv. Innan han påbörjade arbetet med sajten arbetade han tio år som VD i företaget Repay Köping som han även grundat. Företaget bearbetade rör med laser åt industrin. Som marknadschef för utvecklingsprojekt på Tibnor drev han framtagningen av ett standardiserat arbetssätt för att fördjupa samarbetet med nyckelkunder, en uppgift som ställde höga krav på ledarskap då projektledarna var spridda över stora delar av Sverige. Att han idag driver eget företag med fokus på produktionsteknik kopplar han ihop med ett intresse som fanns där redan i tidiga år.

–  Jag har alltid velat förstå hur saker är tillverkade och komma på egna lösningar och spenderade som barn många timmar hemma i snickarboden för att prova olika idéer.