Hoppa till innehållet

Möt en lärare: Andreas Almqvist

Hej där, vem är du?

Jag heter Andreas Almqvist och jag forskar och undervisar inom ämnet maskinelement! Och vad är då ett maskinelement? Det är helt enkelt maskinens olika beståndsdelar eller komponenter.

I vilka kurser möter studenterna dig?

Jag är examinator för Maskinkomponenter (M0012T). Den förklarar hur de vanligaste maskinelementen fungerar och lär ut olika analysmetoder som används för att skapa produkter som är bättre och mer miljövänliga än de som finns idag. Jag undervisar även i fortsättningskursen Avancerade maskinelement.

Hur är du som lärare?

Jag gillar att undervisa och mest av allt gillar jag nog att härleda komplexa matematiska modeller som beskriver allsköns fysikaliska och mekaniska problem.

Vad är roligast med att undervisa?

Det är givande när jag ser att jag väcker ett intresse för mitt område hos nya studenter. Det är också en rolig utmaning att hela tiden möta nya grupper av studenter, vilket innebär att man måste anpassa sin undervisning till varje enskild grupp och individ.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

Jag vill att de ska lära sig att tänka som ingenjörer! Att de framförallt utvecklar sin analytiska förmåga, men också att de ska få sig en rejäl duvning i de metoder som används för att designa de vanligaste maskinkomponenterna.

Varför ska man läsa Civilingenjör maskinteknik på LTU?

Maskinteknik på LTU är en utbildning med mycket gott renommé bland svenska företag, det är en anledning. Sen är det ett väldigt bra upplägg på utbildningen där studenten hela tiden får möjlighet att tillämpa grundläggande kunskaper i matematik och fysik i flera spännande projektkurser. Dessa ökar i svårighet och förbereder studenten på den slutliga uppgiften, exjobbet.

Vad gör du på fritiden?

Jag älskar att träna. Det blir många och långa pass, främst skidåkning och löpning. Tränar jag inte själv så tränar jag med mina barn eller med min fru. Jag gillar också matlagning, fotografering och friluftsliv.