Hoppa till innehållet

Bandvagnsbygge som imponerar

Publicerad: 20 februari 2015

En verklighetstrogen radiostyrd bandvagn som kan användas vid produktdemonstrationer. Det blev resultatet när två ingenjörsstudenter använde sin fritid för att förverkliga ett koncept de tagit fram i en projektkurs.

Drygt 2000 timmar ägnade Anton Danielsson och Elias Löthman på att bygga en radiostyrd version av Hägglunds bandvagn CV90. Från början var det inte tänkt att bygget skulle bli fullt så ambitiöst.

– Vi ville bygga en bandvagn mest för skojs skull. När vi kontaktade BAE Systems Hägglunds för att ta del av ritningarna till deras bandvagn CV90 så visade det sig att de kunde få användning av en radiostyrd modell att visa upp på mässor, säger Anton Danielsson som läser civilingenjör teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Demonstrerar kamouflagesystem

– BAE Systems var väldigt positiva till slutresultatet, och de har redan börjat kolla på exjobb åt oss. Den radiostyrda bandvagnen kommer bland annat att användas till att demonstrera ett kamouflagesystem som innebär att man monterar värmeplattor som manipulerar värmesignaturen. Det är givetvis mycket enklare att ta med vår radiostyrda modell till mässor, jämfört med en fullstor bandvagn, säger Elias Löthman som också han läser civilingenjör teknisk design.

Elmotorer ger bra kraft

Den 200 kg tunga bandvagnen är en lättkörd och kraftfull maskin som med lätthet tar sig över högar med sten och sand. Anton och Elias har verkligen lyckats efterlikna den 23 ton tunga förebilden.

 – Chassit är byggt av 4 mm plåt som TIG-svetsats till en självbärande kaross. Den drivs av två 48V 5kW borstlösa elmotorer via en kedjeväxellåda. De kurser inom området maskinteknik vi läst har gett oss väldigt mycket kunskaper som var nödvändiga för att kunna slutföra projektet. Vi fick tillgång till verkstad och utrustning samtidigt som lärarna på maskinteknik har varit ett fantastiskt stöd, säger Anton Danielsson.

Fler byggen på gång

Även om bandvagnen är deras mest ambitiösa bygge hittills, så har Anton och Elias under studietiden också hunnit med att bygga en kompakt snöskoter, en ”livsfarlig elmoped” och en liten hjullastare. Och fler saker är på gång.

– I verkstaden står just nu ett försök till att bygga världens minsta rallygokart, en liten Bobcat är på gång och vi har även fixat grunden till ett nytt bandfordon, säger Anton Danielsson.

Se studenternas bandvagn i aktion

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.