Josef Elhag läser Civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Utlandsstudier gav nya perspektiv

Publicerad: 25 februari 2014

Josef Elhag, student på Civilingenjör maskinteknik, tog chansen att läsa en termin utomlands. Valet föll på Glasgow i Skottland och tiden där blev ett minne för livet.
– Det var en väldigt givande upplevelse, jag kan verkligen rekommendera studenter att prova något nytt för ett tag.

Josef Elhag och hans klasskamrat Christian Gonzales Klasson läste vid University of Strathclyde i Glasgow, ett av tre universitet i Skottlands största stad.

– Det är ett lite annorlunda system i Skottland med endast en läsperiod per termin och kortare kurser, vilket leder till att det blir många kurser som går parallellt. Jag läste sju kurser samtidigt vilket blev rätt stressigt, säger Josef Elhag.

Vad lärde du dig?

– En hel del! Förutom det jag lärt mig på kurserna så känner jag att jag har blivit mycket bättre på språket, både muntligt och skriftligt. Det var nyttigt att lämna tryggheten och testa något nytt. Det tog ett tag att lära sig deras digitala lärplattform, och att hitta på campus som är väldigt stort med cirka 30 byggnader och 30 000 studenter. Den nya kulturen och studiemiljön har även breddat mitt perspektiv och lärt mig att reflektera på ett nytt sätt.

Något särskilt du kommer ihåg från tiden i Skottland?

­– Skottland var lite som landet tvärtemot. Förutom att de kör på ”fel” sida av vägen så är eluttagen annorlunda, dörrar öppnas inåt istället för utåt, tvättmaskinen har man i köket och mycket annat. Ja just det, till och med hålen i vanliga pärmar är placerade annorlunda, säger Josef Elhag.

– Dialekten i Skottland är väldigt speciell, men samtidigt den härligaste av alla brittiska dialekter. På universitetet anstränger sig lärarna för att prata så tydlig engelska som möjligt, vilket går riktigt bra. Det roligaste är dock när man försöker prata med lokalbefolkningen. De pratar så fort, använder andra ord och böjer ord till något helt annorlunda. Vanliga, "lätta" konversationer kan ibland ta fem gånger så lång om det är en riktigt inbiten skotte som för samtalet.

När det fanns tid passade Josef på att bland annat besöka huvudstaden Edinburgh som ligger en timme bort med tåg, eller att resa ned till England för att se på fotboll.

– Jag och min kompis är väldigt fotbollsintresserade så givetvis ville vi se fotboll. I Glasgow hade de också väldigt förmånliga studentpriser på bland annat gymkort och biobesök, vilket var tacksamt.

Har du något tips till den som vill studera utomlands?

– Innan du åker, kolla i god tid upp vilka kurser som du är intresserad av. Om det är kurser du vill kunna tillgodoräkna dig för din examen, bör du fråga examinatorerna som håller motsvarande kurser på LTU att det går. Boende kan vara svårt att hitta, så försök lösa det i god tid. Vi var tvungna att ringa på annonser. Ett annat tips är att ifall du känner dig osäker på språket i det land dit du ska resa, så ges språkkurser i början av terminsstarten, säger Josef Elhag.