Hoppa till innehållet
Filip Simán Foto: Linda Alfredsson
Filip Simán har i sitt examensarbete framgångsrikt kombinerat maskininlärning och malmgeologi, för automatisk kartering av borrkärna från röntgenfluorescensdata. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Filip Simán fick Bergforsks pris för bästa examensarbete

Publicerad: 20 maj 2021

Filip Simán har läst civilingenjörsprogrammet i naturresursteknik med inriktning mot malm och mineral vid Luleå tekniska universitet. I sitt examensabete kombinerade Filip artificiell intelligens, AI, med malmgeologi och för detta arbete vann han Bergforsks pris för bästa examensarbete.

– Fantastikt roligt att uppmärksammas på detta vis, säger en glad Filip Simán som nyligen på började ett nytt jobb som doktorand i malmgeologi vid Luleå tekniska univesitet och Boliden.

Juryns motivering

Filip Simán har i sitt examensarbete framgångsrikt kombinerat maskininlärning och malmgeologi, för automatisk kartering av borrkärna från röntgenfluorescensdata. Arbetet visar på en bred förståelse för båda ämnena samt framtidspotentialen i att kombinera dem. Förutom den vetenskapliga insatsen har examensarbetet bidragit till att stärka samarbetet mellan Luleå tekniska universitets forskningsämnen för malmgeologi och maskininlärning. Bland annat har detta bidragit till att skapa ett nytt, innovativt forskningsprojekt mellan Luleå tekniska universitet och Boliden, där Filip nu har en nyckelroll som doktorand.

– Jag skulle vilja passa på att tacka mina handledare för examensarbetet som var Nils Jansson och Tobias Kampmann från malmgeologi samt Foteini Liwicki från maskininlärning, avslutar Filip Simán.

Filip Simán

Filip Simán, Doktorand

Telefon: 0920-492551
Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Taggar