GEO-dag på LTU. Fullt hus i LKAB-salen. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hur hittar man guld?

Publicerad: 5 mars 2013

GEO-dagen 2013 på LTU innehöll fem inspirationsföreläsningar och en minikurs – Mineralutmaningen. Nästan hundra gymnasieelever från Luleå tog del av dagens program som på ett lättsamt och pedagogiskt sätt förklarade Sveriges nu hetaste bransch, gruvnäringen, och vårt växande behov av malm och mineral.

Geovetenskap-Miljöeffekter-LTU-2013-Björn-Öhlander.JPG
Björn Öhlander - Gruvindustrin och miljön

Att Sverige är en gruvnation av stora mått framgick med all tydlighet när siffror visar att Norrbotten står för 93% av all järnmalmsproduktion i EU. Men att Sverige också är en stor producent av guld, silver, zink och koppar var nog en överraskning för många. Gruvdriftens miljöaspekter diskuterades och Professor Björn Öhlander visionerade om vad man kan använda gruvor och gruvavfall till i framtiden när verksamheten skall avvecklas; skulpterade landskap, skidbackar eller golfbanor.

Geodag-ltu-2013-01.JPG
Dagens föreläsare från vänster: Sten-Åke Elming, Christina Wanhainen, Glenn Bark, Björn Öhlander och Johan Ingri.

Dagens kanske mest uppskattade föreläsning Katastrofer skapade av naturliga processer hölls av Sten-Åke Elming, Professor i Tillämpad geofysik. Meteoritnedlaget i Ryssland den 14 februari i år och hur människan kan tänkas skydda sig mot framtida hot från rymden gjorde föreläsningen minst sagt dagsaktuell.  Sten-Åke Elming talade även om vulkantbrott, orkaner, tsunamis och global uppvärmning samt om de sociala faktorer som gör de mest fattiga männinskorna mer utsatta vid  jordens naturliga katastrofer.

Hur-hittar-man-guld-LTU.jpg
Glenn Bark - Hur hittar man guld?

I dagens grund- och gymnasieskola ges ingen, eller i bästa fall mycket lite information och kunskap om geovetenskap. GEO-dagen syftar till att fylla detta kunskapshål och kanske skapa ett intresse  för en framtida karriär inom t.ex prospektering eller gruvindustrin.

Hur hittar man då guld? Glenn Bark berättade om allt från vaskning till blockletning och provborrning med olika metoder samt om de tekniska landvinningar som gjorts de senaste åren. All ny teknik till trots, prospektering av guld är fortfarande ett högriskprojekt med stora ekonomiska risker .

Mineralutmaningen-LTU-Geovetenskap-LTU.JPG
Tävlingen Mineralutmaningen

Under eftermiddagen fick även eleverna tävla i Mineralutmaningen där det gällde att på kortaste tid identifiera fem olika mineral. Ett uppskattat inslag som både var lärorikt och roligt, framförallt för de vinnande lagen.

De presumtiva framtida LTU-studenterna fick även ta del av följande föreläsningar; Metaller i vår vardag - Christina Wanhainen, Gruvindustrin och miljön - Björn Öhlander, Hur regleras koldioxid och syre i atmosfären? - Johan Ingri.


- Det blev en lyckad GEO-dag även i år. Jag tror vi lyckades hålla intresset igång trots att det blir lite intensivt med så mycket ny kunskap på en och samma dag, säger Glenn Bark som varit med och planerat evenemanget. Förhoppningsvis har vi skapat lite nyfikenhet för denna spännande framtidsbransch, avslutar Glenn.

GEO-dagen arrangerades av lärare från utbildningsprogrammet Civilingenjör Naturresursteknik och dess inriktning Malm & Mineral.

Kontakt

Utbildningsprogrammet

Alla LTUs utbildningar inom gruv- och metallområdet