Hoppa till innehållet
Linda Maria Badéa, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Att börja plugga här var äventyret jag letade efter"

Publicerad: 16 november 2020

Linda-Maria Badéa kommer ursprungligen från Stockholm. Nu läser hon på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik.

Varför läser du civilingenjörsprogrammet i rymdteknik?

– Jag valde det här programmet eftersom jag älskar rymden. Rymden är det enda jag är villig att dedikera mitt liv åt. Först var jag väldigt inriktad på ett kadidatprogram i astronomi, men sedan insåg jag att en civilingenjörsexamen skulle ge fler möjligheter till jobb inom rymdindustrin. Jag har valt den teoretiska inriktningen av programmet som passar mig perfekt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jag får lära mig hur saker i rymden fungerar och sker på riktigt. Det är väldigt roligt att studera rymdteknik eftersom det är så unikt program: människor från hela landet träffas i Luleå tack vare ett gemensamt intresse och sen lär vi oss tillsammans om det här spännande ämnet.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande är att vänta på de specifika rymdkurserna. När jag blev antagen på programmet förväntade jag mig rymdkurser direkt, men vi fick först lägga en bra grund för att sen kunna lära oss mer. Jag kan intyga att det är värt väntan och det hade inte fungerat utan den stabila grunden.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs så bra i Luleå! Campus är väldigt mysigt och börjar snabbt kännas som ens andra hem. Att börja plugga här var det stora äventyr jag letade efter. Det var spännande att flytta hemifrån till en främmande stad och börja om på nytt.

Hur är det att bo och plugga i Kiruna?

– Vi flyttar till Kiruna för att läsa de inriktningsspecifika kurserna, där finns lärare som länge forskat och arbetat med dessa ämnen. Flytten tillåter oss också att vara närmare näringslivet och att delta i projekt med rymdföretag som stöder dessa. Att bo i Kiruna är väldigt speciellt. Jag har spenderat både sommar och vinter i Kiruna och kan med säkerhet säga att det är en av de vackraste platserna att bo på. Det är en liten stad så shoppingen kanske inte är den bästa. Men när du har dina vänner med dig och alla möjligheter framför dig, så spelar storleken på staden inte så stor roll.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

– Det finns mycket att engagera sig i om man vill, du kan till exempel gå med i en studentförening. Jag har själv varit väldigt engagerad, exempelvis i Nolleperioden då de nya studenterna får lära känna varandra innan studierna börjar. Man bor också väldigt nära campus och sina vänner, det skapar känslan av ett eget litet samhälle där alla har något gemensamt och där alla trivs med varandra.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Efter examen vill jag doktorera men jag vet inte riktigt inom vad ännu. Jag är inte enbart intresserad av rymdteknik utan också astronomi. Därför känner jag att forskning vore något för mig och något jag vill hålla på med. Efter det är drömmen att få ett jobb där jag kan arbeta med att få människor ut i rymden, eller själv få göra det!

Har du något råd till den som vill plugga rymdteknik?

– Det är inte lätt men det är värt det! Var redo på att lägga ner den tid som behövs och gläd dig i dina framgångar, det förtjänar du!