Hoppa till innehållet
Björn Lindqvist, Luleå tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Från rymdteknik till robotik och AI

Publicerad: 2 februari 2021

Björn Lindqvist tog examen från civilingenjörsprogrammet i rymdteknik 2019. Idag är han doktorand i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet.

Vad gör du som doktorand?

– Min främsta uppgift är att skriva vetenskapliga artiklar till konferenser och tidskrifter inom avdelningens aktiva projekt. Jag har redan från start blivit involverad i seriösa forskningsprojekt med stora industrier där jag fått ta en ledande roll.

Vad är det bästa med att doktorera?

– Jag gillar att forska och att försöka hitta lösningar på öppna problem. Om jag ska nämna en specifik sak är det nog vårt samarbete med NASA:s Jet Propulsion Laboratory i DARPA Subterranean Challenge, världens största tävling i robotik. Även om jag inte hamnade i rymdsektorn får jag ändå arbeta i projekt med NASA och det är så klart extremt spännande! Robotik är ett  experimentellt och verklighetsbaserat forskningsämne, det är väldigt tillfredställande att se algoritmer du själv utvecklat prestera och lösa problem.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad är det viktigaste du lärde dig?

– Det låter kanske tråkigt men matematiken och fysiken som jag läste under utbildningens första och andra år, var definitivt det som bidrog till att jag kunde ta mig inom mitt ämnesfält. Jag tror också att tiden på rymdcampus i Kiruna, med Institutet för rymdfysik vägg i vägg med universitetet, gav väldigt viktiga upplevelser – plötsligt hamnade vi studenter mitt bland rymdforskare och satellitlabb.

Hur var det att studera på Luleå tekniska universitet?

– Personligen älskar jag Luleå. Universitetet har ett stort fokus på forskning, så nästan alla ens föreläsare och examinatorer forskar själva i massor av intressanta ämnen. För mig bidrar det till att utbildningen blir intressant, samt skapar möjligheter för studenter att involera sig i olika projekt.

Har du något råd till den som funderar på att läsa rymdteknik?

– Rymdteknik ger en jättebra bas under de första åren och du har möjlighet att specialisera din utbildning i många riktningar. Välj ett ämne eller en kurs som verkligen intresserar dig och ägna dina valbara kurser åt att gräva ner dig i det ämnet. För mig blev det reglerteknik och robotik, vilket jag kunde absolut noll om innan jag läste min första kurs i reglerteknik.

Hur får du användning av din utbildning i ditt nuvarande jobb?

– Förutom att jag fick en bra bas, så är det nog projektkurser och mitt examensarbete i robotik som varit mest användbart. Dock har vi precis börjat forska inom ett väldigt intressant ämne i samarbete med forskare vid Luleå tekniska universitet i Kiruna, Space Robotics, och då ser jag hur rymd-specialisationen direkt kommer fram igen.

Taggar