Hoppa till innehållet
Hannah Petersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Klimatforskning från rymden

Publicerad: 1 februari 2022

Hannah Petersson tog examen från rymdteknikprogrammet i januari 2019. Nu jobbar hon med ett satellitinstrument på den holländska forskningsorganisationen TNO.

Hej Hannah, vad gör du på jobbet?

– Jag jobbar med satellitinstrumentet Sentinel-5 vars uppgift är att mäta växthusgaser i atmosfären och hålla koll på klimatförändringarna. Min roll är att analysera data från kalibreringen av instrumentet, för att vi ska kunna få en så korrekt bild av jordens atmosfär som möjligt. Jag har också jobbat på projekt som PLATO, som ska hitta exoplaneter, och JUICE som ska till Jupiter. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att jag är fri att välja vad jag vill jobba med och inom vilket område jag vill utvecklas. Det har gjort att jag har fått se olika delar av många olika projekt. Jag gillar att ha en bred förståelse för olika system och det får jag definitivt i mitt jobb! 

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Jag gjorde mitt exjobb på NASA i Kalifornien, och jag är väldigt stolt över att jag blev antagen till det. Som många rymdare har det alltid varit en dröm för mig att jobba på NASA och jag är väldigt glad över att jag fick den möjligheten. Jag har också bott i Israel, Irland och Nederländerna, jag är glad över att jag vågat söka mig utomlands – det har gett mig otroligt mycket i livet.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Det viktigaste jag lärde mig var att lära mig. Det låter lite luddigt kanske, men på en ingenjörsutbildning får man väldigt mycket information på väldigt kort tid. Att kunna bringa reda i det är en väldigt viktig skill!

Hur upplevde du tiden på Luleå tekniska universitet?

– Det var fantastiskt! I Luleå var jag engagerad i kvinnokören Embla som hade så fin sammanhållning. Jag fick vänner för livet både i klassen och genom fritidsaktiviteterna och jag skulle inte ha velat plugga någon annanstans.

Hur var det att bo och studera i Kiruna?

– Det är en väldigt speciell upplevelse att bo i Kiruna och att plugga på Rymdcampus. I och med att det inte är så många studenter blir man en väldigt tajt som grupp, nästan som en stor familj. Sen älskar jag vintern, snön och norrskenet, jag kommer på mig själv med att sakna Kiruna varje dag. 

Har du några tips till den som funderar på att läsa rymdteknik?

– Gör det! Jag tror att en del kan vara rädd för att det inte finns tillräckligt med jobb, men det finns det. Dessutom gillar jag att många som jobbar med rymden gör det för att de är passionerade för ämnet, vilket jag inte tror är lika vanligt i andra branscher. Det ger otroligt mycket energi att jobba med det du är intresserad av!