Hoppa till innehållet
Jonas Jonsson
Jonas Jonsson, alumn från civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, jobbar numera på NASA Ames Research Center i USA. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utmanande jobb på NASA

Publicerad: 12 maj 2018

Jonas Jonsson tog examen från rymdteknikprogrammet 2006 och arbetar idag på NASA Ames Research Center i Silicon Valley, Kalifornien.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har världsledande kollegor inom rymd och flyg sittandes runt hörnet och placeringen av NASA Ames i Silicon Valley med all den teknikutveckling som pågår häromkring, gör detta till en väldigt intressant arbetsplats. Förutom detta så har jag storstäderna San Francisco i norr och San Jose i söder, Sierra bergen i öster och Stilla Havet i väster, så det finns tillgång till alla möjliga sorters aktiviteter i området.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att jag lyckats kombinera jobbet med ett av mina största fritidsintressen, dykning. Sen en tid tillbaka är jag en av de få certifierade vetenskapsdykarna på NASA Ames. Jag håller även på att tränas till att bli en av de "piloter" man använder för obemannade flygfarkoster (UAVer), så där kommer ett annat fritidsintresse in.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Att allt inte bara är kurser och betyg. Jag var aktiv i att söka mig ut och delta i internationella sommarkurser och konferenser, där man förutom att lära sig en hel del utanför universitetets program också knyter väldigt värdefulla kontakter för framtiden. Det var en av orsakerna till att jag slutligen hamnade här.

Hur upplevde du tiden på Luleå tekniska universitet?

– Jag ser tillbaka på den tiden som rolig och lärorik, både inom utbildningen men även personligen. Och inte bara i Luleå utan även tiden i Kiruna.

Hur var det att bo och plugga i Kiruna?

– Jag gillade Kiruna och hade inget problem med någon "lappsjuka" där. Det mesta man behöver finns tillgängligt och studiemiljön var bra. Jag gillade vildmarken och vidderna, med närhet till diverse utomhusaktiviteter och saknar att kunna gå ut och njuta av norrskenet om kvällarna.

Har du några tips till den som funderar på att läsa rymdteknik?

– Om du inte är helt säker på vad specifikt du vill ägna dig åt – läs brett och sök dig ut i världen på diverse rymdrelaterade aktiviteter. Efter min examen har jag jobbat inom väldigt olika projekt här på NASA. Allt från att använda undervattensmiljöer för att utveckla teknik och procedurer i sökandet efter utomjordiskt liv, till att designa nya småsatellitmissioner till avlägsna världar i vårt solsystem och utveckla integrera obemannade flygfarkoster (UAVer) i det nationella flygsystemet. Don't tell me the sky's the limit when there are footprints on the moon tycker jag kan vara passande i sammanhanget.