Hoppa till innehållet

Rymdstudenter bygger egen satellit

Publicerad: 7 oktober 2019

Studenter på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik ska bygga en egen satellit, en så kallad CubeSat. Satelliten ska bära två vetenskapliga instrument och ska så småningom skjutas ut i rymden. – Nu inleds den riktigt spännande fasen av projektet: att designa och bygga satelliten, säger Theresia Hestad, rymdstudent och projektledare.

En CubeSat är en liten satellit som består av en eller flera små kuber som sitter ihop. Byggandet av satelliten genomförs inom ramen för ett projekt som kommer ta minst två år att genomföra. En del av arbetet får studenterna göra på sin fritid, en del av arbetet under projektkurser.

– Sådana här små satelliter är perfekta för att få upp instrument i rymden på ett relativt billigt och enkelt sätt, förklarar Theresia Hestad.

– Det känns otroligt roligt att få vara med om ett sådant här projekt. Tre av det nu fjorton medlemmar stora teamet kom på den här idén för ett år sedan. Sedan dess har vi jobbat med att från grunden etablera själva projektet. Nu inleds den riktigt spännande fasen med design och byggandet av satelliten.

Mot rymden

Om allt går planenligt kommer studenternas CubeSat så småningom att skjutas upp i rymden. Studenterna samarbetar med EISCAT, en vetenskaplig organisation som fokuserar på radaranläggningar, och med Institutet för rymdfysik, IRF, för att utveckla satellitens nyttolast. Tillsammans med EISCAT ska de utveckla ett instrument som ska kalibrera nya antenner. Den andra nyttolasten utvecklas i samverkan med IRF – en kamera som i vetenskapligt syfte ska fotografera norrsken över polerna.

– Eftersom EISCAT:s antenner befinner sig långt norrut kommer det krävas att satelliten ligger i en polär omloppsbana. Uppskjutningsplats är inte bestämd ännu, men eftersom hela projektet utvecklas i Kiruna hade det självklart varit roligt om satelliten så småningom skjuts upp från Esrange.

Vad hoppas ni ha lärt er när projektet är över?

– Framförallt hur ett rymdprojekt genomförs, till exempel hur det funkar med alla regler och standarder som behöver följas. Just CubeSat-branschen är oerhört stor inom rymdindustrin, därför bidrar vårt projekt på ett positivt sätt till vår utbildning och bygger en bra grund att stå på inför framtiden.

Taggar