Student deltog i NASA-workshop

Publicerad: 4 april 2018

Rymdteknikstudenten Joakim Rosenqvist har deltagit i en NASA-workshop i Denver, Colorado. – Jag har fått en otrolig inblick i forskarvärlden och det är en värdefull lärdom för en student, säger Joakim Rosenqvist.

Syftet med workshoppen var att redovisa olika koncept för hur Lunar Orbital Platform Gateway, en rymdstation som ska placeras i omloppsbana kring månen, kan möta behovet av olika vetenskapliga projekt ombord. NASA behöver helt enkelt input kring hur de bäst designar rymdstationen med tanke på att det kommer bedrivas forskning ombord.

Orbital Platform-Gateway är ett samarbete mellan några av världens största rymdaktörer, till exempel NASA (The National Aeronautics and Space Administration), ESA (European Space Agency) och JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency). På plats i Denver fanns alltså högt uppsatta representanter från mäktiga rymdorganisationer liksom många forskare som är världsledande inom sina ämnesområden. Och så Joakim Rosenqvist, andraårsstudent på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Ibland kändes det nästan helt absurt att de här människorna faktiskt satt och lyssnade på vad jag hade att säga, säger Joakim Rosenqvist.

Samverkar med forskare

Tillsammans med forskargruppen i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet hade Joakim Rosenqvist skickat in ett vetenskapligt abstrakt till workshoppen. Deras idé handlar om ett koncept för en passiv testplattform som ska sitta på utsidan av rymdstationen.

– På den plattformen ska du enkelt kunna sätta fast och ta loss instrument som ska testas i rymdvakuum (deep space environment), förklarar Joakim Rosenqvist som fick presentera konceptet inför hundratals deltagare på workshoppen.

Vad har du främst lärt dig av den här erfarenheten?

– Jag har fått en otrolig inblick i forskarvärlden och det är en värdefull lärdom för en student. Plus att jag lärt mig otroligt mycket av att lyssna på alla föredrag. I början när jag var student var jag helt inställd på att arbeta som ingenjör efter examen. Men den här erfarenheten har inspirerat mig till att utforska forskningsvägen.

Joakim Rosenqvist har tidigare deltagit i ESA:s Fly a rocket-program och är alltså även involverad i en del projekt tillsammans med forskarna i atmosfärsvetenskap. Han råder alla nyfikna studenter att våga ta steget och prova sig fram redan under studietiden.

– Om du hittar något som du tycker verkar intressant: våga sök! Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Och låt dig inte skrämmas av att det är stora och kända organisationer och företag, som till exempel NASA, ESA och Cern, du har aldrig något att förlora – bara allt att vinna.