Hoppa till innehållet
Projektgruppen LiftOff
Projektgruppen för årets LiftOff. Ioana-Simona Rosca, projektledare, Aleksis Pauls Lindemanis, vice projektledare, Diego Octavio Talavera Maya, Business Manager, Pranav Golatkar, Event Manager, Juan Gracia García-Lisbona, IT Manager, Arnau Busom Vidal, IT Manager, Vincent Pujau, fotograf och Linn Friis-Liby, Press Manager (saknas på bilden). Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter och företag möts på LiftOff

Publicerad: 5 november 2020

LiftOff är en årligt återkommande arbetsmarknadsmässa på Rymdcampus i Kiruna med fullt fokus på rymden. Mässan arrangeras av studenter för studenter. – Både studenter och företag vinner på att delta i LiftOff, säger Ioana-Simona Rosca, student och projektledare för LiftOff.

De företag som deltog i år var European Space Agency (ESA), OHB SWEDEN, Isar Aerospace Technology, ACTAS SPACE, Arctic Business tillsammans med ESA BIC SWEDEN, IRF, EISCAT, LTU Business och Venture Cup. Sist men inte minst var detog dessutom en väldigt uppskattad gäst på eventet: Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang.

På grund av coronapandemin genomfördes evenemanget digitalt. De deltagande företagen höll i presentationer och berättade om vilka möjligheter de erbjuder studenter. Baserat på företagspresentationerna genomfördes en frågesport följt av en öppen paneldiskussion. Mer än 200 studenter från minst nio olika länder följde LiftOff online.

– Vi hade också professionell speeddating. En student och en företagsrepresentant får chansen att prata i tio minuter om till exempel examensarbeten, praktikplatser eller helt enkelt ett framtida jobb. Sammantaget gjorde projektgruppen ett fantastiskt jobb med att sätta ihop eventet, jag är verkligen stolt över LiftOff-teamet, säger Ioana-Simona Rosca.

– Vi blev också jätteglada över att studenterna, trots de speciella omständigheterna, deltog och interagerade med oss och företagen.

Varför är en jobbmässa för rymdstudenter så viktig?

– Studenter fokuserar vanligtvis bara på sina studier. När de är färdiga går de direkt in i branschen. Problemet är att de flesta av dem inte vet vad de kan förvänta sig av industrin, eller vad industrin förväntar sig av dem. Genom att delta i LiftOff tydliggörs förväntningarna, studenterna får svar på sina frågor och företagen kan hitta kompetenta unga människor att anställa, säger Ioana-Simona Rosca.

Vad hoppas du att studenterna tog med sig från årets LiftOff?

– Rymdstudenter har ofta svårt att välja spår – ger det tekniska eller det vetenskapliga spåret mig bäst framtidsutsikter? Jag hoppas LiftOff bidrog med förståelse kring att det inte spelar någon roll vad du väljer, så länge du jobbar med något du verkligen gillar.

Läs mer om våra rymdutbildningar