

Studentexperiment på sondraket
Rymdstudenter vid Luleå tekniska universitet ska utveckla ett attitydkontrollsystem för fritt fallande experiment från sondraketer. Detta inom ramen för studentprogrammet REXUS/BEXUS.
Attitydkontrollsystemet är det system som styr ett objekts orientering. Det handlar enkelt uttryckt om att stabilisera objekt som faller fritt där gravitationen är låg. Studenterna har framför allt tre målsättningar med systemet de utvecklar. Det ska vara kompakt, stabilisering ska ske snabbt och det ska också kunna anpassas och användas till andra applikationer.
Eftersom attitydkontrollsystemet är särskilt utformat för stabilisering och kontroll av så kallade FFU:er (Free Flying Units) som skjuts ut från sondraketer, är det självfallet optimalt att testa systemet på just en sondraket och få tillräckligt med tid i mikrogravitet och därmed kunna extrahera relevant data. Genom REXUS/BEXUS-programmet får studenternas experiment plats på en sondraket som kan nå mellan 78 och 93 kilometer och ett par minuters rymdfärd. Sondraketen planeras att skjutas upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna i mars 2021.
Unika erfarenheter
Totalt är 16 studenter från Rymdcampus i Kiruna engagerade i projektet. Studenterna läser på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik och på masterprogrammen i rymdfarkostdesign och rymdvetenskap och rymdteknik. Genom att delta i REXUS/BEXUS får de erfarenheter som är svåra att få i klassrummet.
– Vi får möjlighet att lära oss praktiska färdigheter kring hur det är att bedriva projekt. Vi lär oss till exempel hur en projektcykel fungerar, från start till mål, och hur man implementerar sin design, säger Jonathan Lange som pluggar på masterprogrammet i rymdfarkostdesign.
Noel Janes, även han rymdfarkostdesignstudent, håller med:
– Vi lär oss att planera, hålla deadlines och att samordna uppgifter under lång tid. Vi arbetar med människor från olika länder med olika bakgrunder, det lär dig att se problem ur nya perspektiv och hur du kan kombinera olika expertiser, säger Noel Janes.
Vetenskap och teamanda
Enligt studenterna är det just kombinationen av vetenskaplig utmaning och teamanda som bidrar till att de är beredda att lägga ner så mycket tid som ett REXUS/BEXUS-projekt kräver.
– Vi måste bygga experimentet själva, så vi har lagt mycket tid på att ta reda på vilka komponenter som behövs och hur vi bäst tillverkar dem. Genom projektet får vi tillämpa våra teoretiska kunskaper praktiskt, säger Flavia Pérez Cámara, student på masterprogrammet i rymdfarkostdesign.
Henning Isberg är student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik och han understryker värdet av att träffa nya människor, kamratskapen och att sikta mot ett gemensamt mål.
– Dessutom får vi en unik möjlighet som vi annars inte får under studietiden – att arbeta med riktig rymdhårdvara på en verklig raketbas.
[http://aster-rexus.com/ ]
[/edu/program/TCRYA]
[/edu/program/TMRRA]
[/edu/program/TMRDA]
[https://www.ltu.se/research/space]