Civilingenjör Rymdteknik
Utbildningens innehåll
Din rymdspecialisering får du under de följande fyra terminerna, då du läser vid Avdelningen för rymdteknik i Kiruna. Du lär dig principerna för typiska rymdinstrument och studerar de speciella förhållanden som råder i rymden, till exempel strålningsmiljö, heta plasmor, magnetfält och mikrometeoriter. Du läser ett antal kurser inom specifika rymdområden och väljer under utbildningens gång mellan två fasta specialiseringar (examensinriktningar) inom rymdteknik. Din studietid i Kiruna ger dig en god inblick i svensk och internationell rymdforskning med möjlighet att delta i raket- eller ballongprojekt.
Utbildningens sista termin ägnar du åt ett forskningsnära examensarbete vid något företag eller universitet, i Sverige eller utomlands. I Kiruna träffar du andra rymdstudenter från hela världen som följer något av de internationella masterprogrammen.Inriktningar
Rymdfarkoster och instrumentering
Du utvecklar en förståelse för hur satelliter är konstruerade, hur de styrs samt hur man kommunicerar med satelliterna. Du lär dig att planera och konstruera utrustning för satelliter, raketer och höghöjdsballonger och lär dig hur signaler från dessa analyseras. Utbildningen ger dig ett kunnande om tekniska system som är användbart inom många områden.
Rymdens och atmosfärens fysik
Du lär dig fysiken bakom fenomen i rymden och jordens atmosfär. Det handlar bland annat om växelverkan mellan solen, jorden, och andra planeter i solsystemet. Också om atmosfärsvetenskap och klimatförändringar, samt metoder för hur fenomen i rymden och atmosfären observeras med moderna instrument från jorden och rymden.
Var kan jag jobba?
Anmälan
Civilingenjör Rymdteknik
Luleå,
Normal, Hösten 2023
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.
Urval
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov
Vill du veta mer om programmet?
I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.
Vanliga frågor om studier
Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.
Hittade du inte svar på dina frågor?
På antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=115338&l=sv]
Frågor om programmet
Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.