Hoppa till innehållet

Dammsugare ledde till möte med McLaren

Publicerad: 16 december 2015

Fyra studenter inom teknisk design vid Luleå tekniska universitet har tagit fram en prototyp av en robotdammsugare. Designen är inspirerad av McLarens formspråk och teamet har fått träffa företagets chefsdesigner för att presentera sitt koncept.

– Vi fick bra respons från McLaren. De ville höra hur vi hade tänkt och var imponerade. Det var roligt att få en bedömning från branschen, säger Andreas Björklund.

Prototypen har tagits fram inom kursen avancerad modellbyggnad där sex grupper har jobbat utifrån olika sportbilsmärken. Studenterna började med att göra en formanalys av tillverkaren för att kunna översätta formspråket till sin robotdammsugare.

– Vi kontaktade McLaren i början av projektet och fick en designpresentation av dem. Utifrån den kunde vi plocka ut lite grejer som ville fokusera på, säger Kristoffer Åhlund.

Branschen bekräftade kunskaper

Kontakten med McLaren ledde till att studenterna blev inbjudna till ett PR-event i Stockholm. Där fick de tillfälle att presentera sin prototyp. På plats fanns flera stora namn. Bland annat McLarens chefsdesigner som höll ett föredrag om designprocessen kring den senaste bilmodellen som släpps i Sverige.

– När chefsdesignern pratade om hur de hade designat bilen kunde man känna igen sig i mycket, säger Kristoffer Åhlund.

– Vi hade exakt samma tillvägagångssätt förutom i lermodellsfasen där de gick tillbaka flera gånger, säger Dennis Bröms.

– Men de har en utvecklingsperiod på tre år. Och vi har en kurs på två månader. Vi måste nästan träffa rätt från början och göra det bästa av det, fyller Andreas Björklund i.

– En stor lärdom från kursen är att branschen faktiskt jobbar på det sätt som vi lär oss under utbildningen, avslutar Erik Renman.

Taggar