Hoppa till innehållet

Alumn hjärnan bakom SAS nya interiördesign

Publicerad: 6 februari 2015

Kristine Mayer läste civilingenjör teknisk design vid Luleå tekniska universitet under åren 2001-2006. I dag jobbar hon som produktdesignchef på SAS. Hennes senaste projekt var arbetet med ny interiördesign av flygbolagets långdistansflotta.

Hur kommer den nya designen av kabinerna i SAS långdistansflotta att se ut? 

– Vi har sett över varenda millimeter i planet och gjort allt för att optimera det personliga utrymmet för varje passagerare. Vi har nya stolar i samtliga kabiner där vi jobbat med att hitta smarta förvaringslösningar på samtliga stolar. Alla stolar i Business har direktaccess till mittgång och kan fällas ut till fullt sängläge.

Vi har jobbat med en lugn bas i grått med blå accentfärger som binder ihop uttrycket med våra markmiljöer. Det är viktigt att skapa en tydlig ”Blå tråd” i hela resekedjan och utgå från kundens behov.

Vad inspirerade dig i arbetet med den nya interiördesignen?

– När vi jobbat med de nya kabinerna har vi inspirerats av att skapa en hotellkänsla, hitta element som lirar med den tanken. Vi har jobbat med att skapa olika ”rum” med en hög kvalitetskänsla i samtliga kabiner men med högre komfort och detaljer i våra plus och business kabiner

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Bredden, det är otroligt många olika designelement som jag jobbar med dagligen med allt vad det innebär av att skapa en helt ny kabin, framtagande av nya textilier och material som klär väggar och golv. Men även design av nya stolar, diskussion med leverantörer angående konstruktionslösningar för att möta de designkrav vi har. Jag ansvarar också för den övergripande designen i hela resekedjan vilket innebär att jag är ansvarig för designuttrycket i våra lounger där vi precis i dagarna har släppt vårt nya loungekoncept Café Lounge.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Problemlösning och att tänka utanför ”boxen”.  Förståelse för både konstruktion och design.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Rolig och lärorik, bra utbildning och många nya fina vänner, många med intresse för skidåkning som är ett av mina största intressen.  

Har du några tips till den som funderar på att läsa civilingenjör teknisk design?

– Gört!