Tina Koohnavard

”Det har varit den bästa tiden i mitt liv”

Publicerad: 4 september 2015

Tina Koohnavard, 25 år från Göteborg. Tog examen inom civilingenjör teknisk design, inriktning produktdesign, juli 2014. Jobbar som Product Manager på Gigant som ingår i en koncern som heter B&B TOOLS.

Vem är Tina Koohnavard?

– En rätt så trevlig doer som har strukit tre ord från sin ordlista: ge aldrig upp.

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Jag och min sambo bestämde oss först för var vi ville bo genom att lotta mellan Stockholm, Göteborg, Malmö och New York. Göteborg vann och jag sökte jobb där via kontakter och annonser. Hittade en annons som jag fastnade lite extra för, sökte jobbet och fick det. 

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Det kan man säga. Jag hade några erbjudanden att välja mellan under juli och augusti och började jobba i september 2014. Jag fick uppfattningen att många företag är nyfikna på civilingenjörsstudenter från Luleå tekniska universitet så det var inte så svårt att få komma på intervju.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag har stor variation på mina arbetsuppgifter. Jag ansvarar för att driva produktutvecklingen från idé till lansering inom mitt område samtidigt som jag har leverantörs- och resultatansvar på dessa delar. Det innebär att jag får jobba med väldigt olika saker. Jag är även delaktig i strategiarbete och marknadsföring.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att jag har varit utbytesstudent i Sydkorea. Jag har fått oerhört många positiva reaktioner på detta i samband med jobbintervjuer och av människor runtomkring. Framförallt har det varit en oförglömlig och fantastisk resa.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Att man kan lära sig vad som helst. En högre utbildning ger en bra grund och har stärkt mig som person. Jag citerar Einstein: ”Education is not the learning of facts, but the training of the mind how to think”. Utbildning är som att öppna en dörr och komma ut från sin puppa. Just min utbildning har lärt mig att se helheten och våga tänka utanför boxen.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Det har varit den bästa tiden i mitt liv. Jag har träffat många människor som betyder väldigt mycket för mig, rest mycket, haft många roliga sidojobb, startat en förening, varit medgrundare till en nattklubb, sjungit i band och så vidare. Listan är lång. Jag fick en knuff i rätt riktning i livet.

Blev det som du hade tänkt dig med utbildningen, att bo i Luleå och jobb efteråt?

– Nej, verkligen inte. Studentlivet i Luleå var långt över förväntan. Majoriteten var i samma sits som en själv när man började och stämningen blev snabbt familjär. Det blev lätt att studera, eftersom jag trivdes väldigt bra och hittade på mycket saker. Jag hade aldrig heller varit i norra delen av Sverige tidigare så för mig var det häftigt att få uppleva norrsken, midnattssol och naturen också.

Har du några tips till den som funderar på att läsa teknisk design?

– Spara allt du gör och skapa en portfolio tidigt. Bygg upp dig själv som varumärke och ett nätverk, nationellt som internationellt. Försök också att hitta en röd tråd i allt praktiskt och teoretiskt du gör i utbildningen. Allt hänger ihop.

Är det någonting annat du vill berätta?

– Ha kul medan du studerar och åk på utbytesstudier. Tänk på att det finns stipendier att söka också.