LTU_Joakim_Borg

Orange uggla gav drömjobb

Publicerad: 15 maj 2014

Studenten Joakim Borg utvecklade en ny modern säkerhetsanordning för byggnadsbranschen som sitt examensarbete. För detta belönades han inte bara med gott betyg utan också sitt drömjobb.

Jag fick veta igår att jag erbjuds genomföra ett projekt på företaget där jag gjorde mitt examensarbete. Det känns självklart oerhört roligt, på många sätt är det mitt drömjobb, säger Joakim Borg som läser femte och sista året på civilingenjör teknisk design på universitetet. Produkten han utvecklade som sitt examensarbete kallar han Orange Owl och är en liten rund säkerhetsanordning med det enkla syftet att spärra av farliga områden och på det sättet förhindra olyckor.

Simpel teknik

– Tekniken är enkel, allt som behövs är ett batteri och bluetooth, sedan placeras produkten ut på arbetsplatsen och kopplas upp mot det avspärrade området. Skulle sedan någon passera gränsen för det isolerade utrymmet varnas de med hjälp av till exempel ett armband eller en telefon som kommunicerar med Orange Owl, berättar Joakim Borg.  

Före sin tid

Än så länge har ingen intressent hört av sig med förfrågningar om att sätta säkerhetsinnovationen i produktion men Joakim misströstar inte för det.

– Det vore såklart roligt om den kom ut på marknaden men byggnadsarbetsplatserna är fortfarande knappt uppkopplade så produkten kan vara några år före sin tid.

Kände sig väl förberedd

Tiden för examensarbetet förlade Joakim på ett stort telekomföretag där han nu alltså kommer att fortsätta. Han upplever att tiden på Luleå tekniska universitet har förberett honom väl inför både examensarbete och arbetsliv.

– Det är en bra utbildning med lärare som vet vad de vill och besitter stor kompetens så jag kände mig mer än redo när examensarbetet inleddes. Jag hade dessutom stor hjälp av min handledare som var tillgänglig med råd och stöd under hela processen, säger Joakim Borg.