Hoppa till innehållet
Agneta Dahlgren

Renaults designchef: ”Jag har haft enorm nytta av min utbildning”

Publicerad: 4 maj 2018

Agneta Dahlgren jobbar idag som designchef på Renault. 2016 utsågs hon till årets kvinna i den franska bilsektorn. Tiden i Luleå beskriver hon som fantastisk och menar att hennes framgångsrika karriär inte hade varit möjlig utan den solida utbildning som hon fick på Luleå tekniska universitet.

Hej Agneta! Kan du berätta lite om dig själv och din utbildning?

– Jag är född och uppvuxen i Ulricehamn i Västergötland. 1986 började jag studera på Luleå tekniska universitet, eller Luleå tekniska högskola som det hette då. Jag läste industriell arbetsmiljö som var en relativt nystartad civilingenjörsutbildning. Den bytte senare namn till teknisk design. De två sista åren spenderade jag som utbytesstudent i Frankrike och tog examen 1991.

Vad innebär ditt jobb som designchef på Renault?

– Jag är chef för elbilssegmentet på designavdelningen på Renault. Det betyder att jag är ansvarig för designutvecklingen av alla elbilsmodeller: strategi, vision, organisation och budget.

Kan du berätta lite om vilka karriärsteg du har tagit? 

– Att åka som utbytesstudent var ett stort steg som öppnade nya dimensioner. På den tiden fanns det inget utbytesprogram mellan Luleå tekniska universitet och Frankrike. Jag letade själv upp en teknisk högskola som hade liknande utbildningsinriktning och läste industridesign i Frankrike under de två sista åren av min utbildning.  

– När jag var klar med mina studier ville jag jobba på ett företag med relationer till Sverige och sökte mig till Renault. Under åren har jag haft många positioner inom designavdelningen som har varit mer eller mindre ansvarsfyllda. Men det är inte en strävan efter högre positioner som har drivit mig, utan engagemanget att utveckla mitt arbete och Renault på bästa sätt – och viljan och tänja på de gränser som egentligen inte finns.

Hur har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

– Enormt mycket. En industridesigner behöver kunskaper inom många områden för att kunna anpassa sig till, och på bästa sätt kunna förutse, en kunds behov. Min utbildning inom industriell arbetsmiljö var en pionjär på det sätt att den redan på 1980-talet var en ingenjörsutbildning som kombinerade tekniska ämnen med humana och sociala, till exempel ergonomi, anatomi och ekonomi.

Vad var det bästa med att plugga i Luleå?

– Förutom själva utbildningen skulle jag säga det geografiska läget! Möjligheten att under några år upptäcka en fantastisk del av vårt land, med underbar natur och närheten till annorlunda kultur. Avståndet till söder var bara en fördel. Eftersom de flesta studenter stannade på campus under hela terminen blev studentlivet både innehållsrikt och spännande.

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

– Var öppen. Ta tillvara både på det som känns positivt och negativt. De flesta erfarenheter leder till något som du har nytta av senare i livet. Tänj på dina arbetsuppgifter, var nyfiken och ta egna initiativ som hjälper dig själv och företaget att utvecklas.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden inom bilindustrin är väldigt positiv. Här på Renault händer det otroligt mycket med inriktning mot konnektivitet, digitalisering och självkörande bilar. Det öppnar en ny värld för oss inom bildesign. Det är enormt spännande.

Är det någonting annat du vill berätta?

– Jag blev vald till ”La femme de l’année” 2016 vilket är en utmärkelse där en kvinna inom bilsektorn utses varje år. Jag tar upp det för att visa att den här sektorn inte längre är så mansdominerad som man kan tro. Här finns enormt många spännande jobb inom olika områden och med världen som arbetsplats.

Taggar