Patrik-Patricio Azócar Nordeman, 31 år. Född i Göteborg men flyttade till Luleå 1998. Läser sitt fjärde år på Civilingenjör teknisk design, inriktning produktdesign.

Låter linjerna forma en berättelse

Publicerad: 15 november 2013

Patrik-Patricio Azócar Nordeman tänker hela tiden på design. Till exempel vad tamburmajoren i pulverlackad plåt som står i fikarummet där vi sitter vill säga oss. Hur har de som designade den tänkt, vad ville de säga, lyckades de med det?

– Fötterna är till exempel lite rundade. Det ger ett lätt och lite svävande intryck men ur tillverkningssynpunkt är det mycket besvärligare, konstaterar Patrik-Patricio Azócar Nordeman som pluggar Teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Att uttrycka sig i form och bild har alltid varit ett stort intresse. Programmet har utvecklat Patrik på många sätt – och fortsätter att göra det.

– För mig handlar Teknisk design om att lära mig vad form betyder. Det låter flummigt, men allt jag fördjupar mig i öppnar en ny värld och lär mig nya ”språk”. En god kommunikatör för fram sitt budskap så rent och enkelt som möjligt. Den som kan säga mest, men prata minst, är den duktigaste talaren. Detsamma gäller form.

TD-studenter från LTU får bra status

Patrik är nöjd med sitt val av utbildning och uppskattar den allt mer för varje termin. I början ligger tyngdpunkten på olika mattekurser, men längre fram får studenterna uppdrag som är mer relaterade till vad de kommer jobba med i sitt framtida yrkesliv.

Vad läser du just nu?

– Just nu läser vi en formgivningskurs där vi lär oss tolka mönster och former för att kunna kommunicera dem. En övning handlar om att sätta ihop tre former till ett stilleben som är lika intressant att titta på från alla vinklar. Med utgångspunkt från det ska vi utarbeta en produkt. Jag håller på att göra en lampa som jag inte är så stolt över, men det viktiga är övningen och den är jättebra.

Teknisk design vid LTU har ett riktigt bra rykte enligt Patrik. Han upplever också att kontakten med näringslivet är god.

– Företagen gillar oss och tycker att vi är jordnära och självgående.

En motsvarande utbildning finns bara på några andra ställen runt om i landet. I Patriks klass hade flera LTU som förstahands val. De hade verkligen kämpat för att komma in just i Luleå.

– Här har vi en personlig kontakt med lärarna. De är tillgängliga, duktiga och utgör en bra blandning. Vissa är riktigt duktiga formgivare, andra riktigt bra pedagoger.

Testar ideér på chihuahuan Billy

Även privat lägger Patrik ner mycket tid på att konstruera och att formge. En av hans nöjda kunder är chihuahuan Billy. För att hunden ska komma upp i sängen har LTU-studenten tillverkat en avsats som hjälper till med detta. Billy har lärt sig att gå ut i rummet för att aktivera en rörelsedetektor vid golvet som tänder en lampa. Detta gör att han utan problem hittar avsatsen i mörkret.

– Det viktigaste är att något är funktionellt. När man har löst det, är utmaningen att göra det formskönt. Jag designar rätt mycket produkter för Billy. Det är kul att analysera hur han fungerar. Om man får en hund att förstå sin formgivning, så kan troligen en människa förstå den, avslutar Patrik.