Hoppa till innehållet
Ida Jakobsson teknisk design
Ida Jakobsson, student på civilingenjörsutbildningen i teknisk design. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vann stipendium under utbytesstudier

Publicerad: 17 oktober 2016

Under vårterminen 2016 studerade Ida Jakobsson en termin vid Western Washington University i Bellingham, precis vid gränsen till Canada, och avslutade sina studier med att vinna ett stipendium på 2 000 dollar.

Varför valde du Western Washington University?

– Jag pratade med äldre studenter från teknisk design som hade varit där. De var väldigt nöjda och hade lärt sig jättemycket under utbytesstudierna. Dessutom pratade lärare också väldigt bra om skolan. Jag hade aldrig varit i USA och såg fram emot att besöka landet.

Hur var det att studera utomlands?

– Till en början var det väldigt många nya intryck. Människorna var öppna, trevliga och hjälpsamma. Utbytet kändes välplanerat och det var inga problem att få boende och känna sig som en av alla andra studenter på skolan.

– Lärarna var otroligt kunniga och gav mycket bra feedback. Det var i princip endast självständigt arbete vilket jag inte var van vid.

– De hade två modellverkstäder med alla verktyg du kan tänka dig och lärare på plats som alltid kunde hjälpa till. Det fanns även en verkstad för plast och en för metall.

– Jag var ofta i skolan från 9.00–18.00 för det var så stressig och jag ville göra mitt bästa i kurserna. De amerikanska Industrial Design-studenterna jobbade också jättehårt och bodde i princip på skolan.

Vilka kurser läste du?

– Jag läste Sophomore Industrial Design 2 och 3 vilket var två projektkurser som innehöll ett flertal mindre projekt som gjordes enskilt. Jag fick göra skisser, sketch models och en final model där olika material användes. Efter varje projekt så presenterades processen för de andra i klassen.

– Material for design var en kurs där jag lärde mig om plast, främst genom praktiskt arbete. Vi fick testa på att arbeta med exempelvis glas- och kolfiber samt vakuumforma delar.

– I Visual Dialogue presenterades konst från 20-talet med bakgrund och tankar.

– The Art of listening to music var en kurs om musikhistoria och jag lärde mig att lyssna och analysera klassisk musik.

– I kursen Industrial Design Cadd Skills lärde jag mig grunderna i programmen Photoshop, Illustrator och Rhino genom uppgifter och genomgångar.

Du vann också ett stipendium under en av kurserna. Kan du berätta mer om det?

– I slutet av kursen Sophomore Industrial Design 3 gjordes ett tre veckors projektarbete. Uppdraget var att utveckla en kinetisk leksak i plywood i samarbete med en förskola. Produkten skulle sedan skänkas till förskolan.

– Efter att vi gjort våra leksaker fick en jury bestående av förskollärare, äldre elever och lärare betygsätta leksakerna utifrån vissa kriterier så som exempelvis slitstarkhet och lekfullhet.

– Jag gav hundra procent i projektet och lyckades komma på första plats av alla 25 i klassen. Vinsten var ett stipendium på 2 000 dollar, vilket motsvarar cirka 16 500 kronor.

Vad var mest lärorikt under dina utbytesstudier?

– Det som var mest lärorikt var att tempot var mycket högre än vad jag var van vid i Sverige. De 25 studenter som jag gick med skulle bli tolv efter sommarn, vilket gjorde att de gav allt för att få fortsätta på programmet.

– Projektarbetena gav mig jättemycket i att pressa fram idéer och arbeta på ett praktiskt sätt med olika material. En del modeller fick jag med mig hem.

Vad gjorde du på fritiden?

På fritiden spelade jag fotboll i ett mixat skollag och besökte gymmet precis bredvid skolan. Sedan testade jag även på att vara med i en Glee Club, en kör.

– Jag umgicks med andra utbytesstudenter och det anordnades bra aktiviteter för alla som var nya på skolan.

– När min utbytestermin var slut kom min familj och hälsade på. Vi hyrde en bil och reste omkring under tre veckor där vi bland annat besökte Los Angeles, Las Vegas och San Fransisco.

Hur bodde du?

– Jag bodde i en studentlägenhet som jag delade med tre andra amerikaner. Sovrummet fick jag dela med en av dem. Det var lite jobbigt att inte ha ett eget rum, men jag vande mig.

Varför rekommenderar du andra att åka på utbytesstudier?

– Att åka iväg på utlandsstudier är både en kunskapsutveckling och en social utveckling. Du får lära dig att vara självständig, möta en helt ny kultur, träffa nya människor och framförallt lära dig mer om vad du själv klarar av.

– Jag tyckte det var mycket nyttigt att se hur en annan skola arbetar inom designområdet. På WWU har de ett helt annat upplägg vilket formar studenterna på ett annat sätt än på LTU.

– Det är otroligt roligt att testa på nya saker, resa runt och upptäcka sådant som man inte kan göra i Sverige. Vill man utmana sig själv är utlandsstudier ett bra sätt. . Jag älskar utmaningar och vill utvecklas så mycket jag bara kan och kände att detta var en chans jag bara får en gång i livet.

Arbeten från kurserna i USA