Civilingenjörsutbildningen Teknisk design ger kunskap i att leda och medverka i framtidens utveckling. Teknisk design omfattar kreativt och praktiskt ingenjörsarbete för hållbar utveckling av användarvänliga lösningar på utmaningar, problem och behov i produkter, tjänster och system. Teknisk design innebär strukturerade, iteraktiva, integrerade och kreativa processer och metoder som syftar till att utifrån utforskande av utmaningar och användarbehov skapa, verifiera och dokumentera en produkt, tjänst eller system. Teknikområdet inkluderar multidisciplinär samverkan med andra teknikområden.
Under de första åren i utbildningen ges baskurser som ingår i alla civilingenjörsprogram såsom matematik, fysik, ekonomi och programmering. Dessutom läses kurser inom designområdet så som designmetodik, formlära, användarupplevelse, samt övar dina förmågor inom skissteknik, 2D och 3D-modellering, simulering, modell- och prototyptillverkning.
I utbildningen ingår ett valfritt utrymme om 30 hp samt obligatoriskt val av inriktning där studenterna antagna från och med hösten 2023 väljer mellan Produktdesign och UX-design. Studenter antagna till och med hösten 2022 väljer mellan Produktionsdesign och Produktdesign. Inriktningarna är fördjupningar inom teknikområdet och ges de två sista åren. I utbildningsplanen ingår även examensarbete för teknologie kandidatexamen som ges i år 3 för antagna från och med 2023/24.
Utbildningen och de ingående kurserna är utformade för att successivt öka kunskap i samverkan med studentkollegor och lärare inom teknisk design utifrån aspekterna: Conceive (förstå/lära), Design (skapa/utforma/konstruera), Implement (implementera/göra/testa), Operate (självständigt driva/leda).
För att uppfylla examenskraven för civilingenjör i Teknisk design krävs utöver baskurser och kärnkurser även kurskraven för en av utbildningens två inriktningar inklusive ett examensarbete omfattande 30 hp. Minst 90 högskolepoäng inklusive examensarbete ska utgöras av kurser på avancerad nivå.
Inriktning Produktdesign fokuserar på utvecklande av framtidens produkter och tjänster med utgångspunkt tjänstekoncept gentemot användarbehov och hållbar utveckling i samhället.
Inriktningen UX-design (antagna från och med 2023) fokuserar på utvecklandet av hållbara digitala och interaktiva lösningar med fokus på människans behov och förutsättningar.
Inriktningen Produktionsdesign (antagna till och med 2022) fokuserar på utveckling av industrimiljöer och hållbara arbetsplatser med människan i centrum.
För tillträde till kurs för examensarbete ska angivna förkunskapskrav i kursplan vara uppfyllda. Särskild information om ansöknings- och antagningsförfarande till examensarbete säkerställs av kursgivande institution.
Undervisningsspråk kan vara engelska i högre årskurs för kurs eller del av kurs.