Hoppa till innehållet
Kerstin Ramser
Kerstin Ramser, professor i experimentell mekanik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Utbildningen ger en gedigen grund i både fysik och elektronik"

Publicerad: 4 oktober 2019

Kerstin Ramser är professor i experimentell mekanik och undervisar på programmet i teknisk fysik och elektroteknik.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Kerstin Ramser och är professor i experimentell mekanik. Jag forskar och undervisar inom ämnet fysik och framför allt inom optik och mikrofluidik.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– På grundläggande nivå hjälper jag till i kursen fysik 2 som laborationshandledare och som räkneövningsledare. På avancerad nivå är jag examinator i kursen modern experimentell mätteknik. Sedan är jag gästföreläsare vid många avancerade kurser som behandlar spektroskopi.

Varför ska man läsa civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik vid Luleå tekniska universitet?

– Utbildningen ger en gedigen grund i både fysik och elektronik, vilket är ett måste i vår teknologiska tid. Oavsett vilken av de tre inriktningarna du väljer, kommer du ha tillgång till en bred arbetsmarknad – det är bara att hitta inriktningen som leder till drömjobbet! Målet med utbildningen är att förbereda unga människor för dagens utmaningar, att hitta tekniska lösningar för en bra, hållbar och jämlik livsstandard. Med det vill jag gärna uppmana tjejer att söka utbildningen!

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Inspiration, noggrannhet och tålamod. En av ambitionerna är att anknyta till verkliga tillämpningar av fysik och hur man kan använda optik för att se det osynliga.

Vad är det roligaste med att undervisa?

– Att möta unga talanger med oväntade idéer är alltid roligt. Det är också kul att se utvecklingen hos studenterna genom utbildningens gång.

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning handlar om att utveckla optiska metoder för att mäta på biologisk materia, såsom mänsklig vävnad eller enstaka celler. Att kunna detektera cancer snabbt och tillförlitligt är ett av mina forskningsmål, ett annat är att kunna studera enstaka cellers beteende i olika sammanhang. Allt knyter nära an till medicinsk teknik eller life science.