Hoppa till innehållet
Saga Bergqvist, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Saga Bergqvist, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Programmet ger dig en bra grund"

Publicerad: 20 februari 2018

Saga Bergqvist kommer från Stockholm och läser på civilingenjörsprogrammet teknisk fysik och elektroteknik.

Hej, vem är du? 

– Jag heter Saga Bergqvist och är en person som gärna testar nya saker och tar mig an nya problem. Jag älskar äventyr och allra mest tycker jag om att vara ute och röra på mig, allt från att promenera till cykla och utförsåkning! Jag är en väldigt målinriktad person – när jag bestämt mig för något gör jag allt jag kan för att det ska hända! Jag har alltid varit intresserad av teknik men på gymnasiet läste jag estetiska programmet med inriktning bild och form, vilket jag inte alls ångrar eftersom det gav mig mycket värdefulla upplevelser! Efter det läste jag tekniskt basår här på universitetet och under det året bestämde jag mig för att även söka min civilingenjörsutbildning här. Jag valde teknisk fysik och elektroteknik vilket verkligen passar mig perfekt!

Varför läser du teknisk fysik och elektroteknik?

– Främst på grund av att jag alltid haft ett intresse av att lära mig mer om varför saker beter sig som de gör och hur allt egentligen hänger ihop. Ända sedan jag var liten har jag varit nyfiken på hur jorden, rymden och allt däremellan fungerar och jag hoppas att jag kommer fortsätta vara nyfiken hela livet ut!

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jag får träffa så många andra som också är intresserade av att lära sig mer. Sedan är det kul att få testa så många saker som jag inte skulle testat på egen hand, intressanta labbar och få läsa en så stor blandning av kurser. Du får en övergripande förståelse för hur allt hänger ihop, allt från matte och fysik till elektronik och sedan tillbaka till matte igen, det är så häftigt!

Vad är det mest utmanande med din utbildning?

– Att vi ständigt får nya problem att lösa och lära oss nya metoder för att lösa dem. Jag kan inte komma ihåg att vi har läst en enda kurs som inte varit utmanade och det är det som gör det så kul – det ständiga sökandet efter ny kunskap!

Hur är det att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Universitetet känns både litet och stort på samma gång. Det bästa är att du får en nära kontakt med lärare och handledare, då kan du fördjupa dina kunskaper ännu mer och få en förståelse för hur det fungerar att arbeta och forska inom olika områden efter examen. Studiemiljön på universitetet är väldigt härlig, det finns många studieplatser och datasalar som vi studenter kan använda när vi vill.

Vad gör studenterna på fritiden?

–  Många engagerar sig såklart i campuslivet och föreningar, här finns en helt klart en förening för alla. Det är också många som håller på med sporter, det ordnas massor av skidresor, det är gångavstånd till härliga längdskidspår och det finns fina friluftsområden bara runt hörnet från campus. Jag har upplevt att det är många på universitetet som är väldigt måna om att hitta nya vänner och knyta kontakter och det är för det mesta inte bara inom ens egna program, utan alla hänger verkligen med alla!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill vara med och bidra till forskning och teknisk utveckling. Jag vill jobba för att ny avancerad teknologi ska bli mer lättillgänglig så att alla kan ta del av den, oavsett om du bor i Sverige eller på andra sidan jorden. Framför allt vill jag fortsätta med det jag tycker är roligat även efter examen, min utveckling och mitt lärande!

Har du något råd till den som vill plugga teknisk fysik och elektroteknik?

– Sök! Du kommer inte att ångra dig och du kommer definitivt inte få slut på nya utmaningar! Teknisk fysik och elektroteknik är verkligen ett program som har det mesta och som ger dig en bra grund.