Hoppa till innehållet
Robert Hedman
Robert Hedman, sittande längst ner till höger, flankerad av sina kollegor i Malawi. I mitten Dumisani Kaliati, entreprenören som startat företaget MicroMek och det projekt inom vilket Robert Hedman gjorde sitt examensarbete. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Robert gjorde examensarbete i Malawi

Publicerad: 25 november 2019

Med fokus på drönarteknik har Robert Hedman gjort sitt examensarbete i Malawi.
– Det har varit en fantastisk erfarenhet, säger Robert Hedman, student på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik och elektroteknik.

När det var dags att göra examensarbete hittade Robert Hedman själv ett problem som han ville lösa. På plats i södra Malawi, ungefär en timma öster om staden Blantyre, träffade han en lokal entreprenör som använder drönare för att leverera till exempel mediciner och malariatester till människor som bor på svåråtkomliga platser. Entreprenörens arbete sponsras bland annat av FN:s barnfond, UNICEF.

– På många platser i Malawi är vägarna i otroligt dåligt skick och det behövs terrängfordon för att ta sig fram. Men terrängfordon är dyra och det innebär att många viktiga transporter aldrig blir av, förklarar Robert Hedman.

Det är här drönarna kommer in: istället för terrängfordon kan leveranser göras med drönare.

– Om drönarna dessutom kan lyfta och landa vertikalt underlättas leveranserna ytterligare. I mitt examensarbete har jag visat på en teoretisk princip som möjliggör detta. Det handlar om att få tvåmotoriga drönare med vingar att lyfta vertikalt, det vill säga att övergå från att hovra till att flyga inom ett och samma kontrollsystem.

Skulle du rekommendera andra att göra sitt examensarbete utomlands?

Absolut! Men se för guds skull till att du har en dedikerad handledare och var beredd på att lägga ner väldigt mycket extra tid. Om du gör ditt examensarbete utomlands upptäcker du också att universitetsvärlden är ett globalt fenomen, ett fenomen som kan öppna dörrar och hjälpa dig att bättre förstå det nya samhällsystem du befinner dig i.

Förutom själva examensarbetet, vad mer har du lärt dig av tiden i Malawi?

– Att vi i västvärlden inte har så mycket att förlora. För oss är konsekvenserna av att misslyckas väldigt små, i Malawi kan konsekvensen bli svält och fattigdom. Jag har fått mig en tankeställare, vi som är födda och uppvuxna i Sverige är oerhört priviligierade. I Malawi finns det heller ingen korrelation mellan välstånd och lycka, en insikt som till viss del gjort mig friare inför mina framtida livsval. Jag behöver inte välja ekorrhjulet om jag inte vill och det finns inget tragiskt med att prova något och kanske misslyckas.

Robert Hedman ska nu tillbaka till Malawi och jobba några månader som lärare vid African Drone and Data Academy. Hans uppgift blir att undervisa i hur man styr och flyger drönare, en arbetsuppgift som passar honom bra eftersom han har en kommersiell drönarpilotlicens.

Din tid som student vid Luleå tekniska universitet har nått sin ände, hur har det varit?

– Jag har upplevt allt från extatisk lycka till att befinna mig på gränsen till utbrändhet! Men sammanfattat har det varit mest positivt och härligt. Det har krävts mycket hårt arbete, men det har definitivt varit värt det. Och jag har lärt mig något som jag önskar jag fått veta redan i början av min utbildning: det är inte hela världen att missa en tenta. Du kan göra om den och du kommer igen!

Taggar