Hoppa till innehållet
Anna Vestin, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Ta chansen och våga söka!"

Publicerad: 23 september 2017

Anna Vestin läser på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik.

Hej, vem är du?

– Jag heter Anna Vestin och är en matintresserad 23-åring från Örnsköldsvik. Jag flyttade till Luleå för lite mer än ett år sedan för att plugga teknisk fysik och elektroteknik. 

Varför valde du att läsa teknisk fysik och elektroteknik?

– Mitt intresse för fysik väcktes på en föreläsning av fysikern Patrik Norqvist. Det kändes spännande och intressant, det var något som jag kände att jag också ville göra och lära mig mer om. Jag har alltid varit nyfiken på hur saker fungerar.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att få lära sig nya saker och få se hur olika saker är uppbyggda, till exempel hur ett enkelt dataprogram fungerar. Att jobba med problemlösning har lärt mig att tänka på ett helt nytt sätt. Det är inte alltid lätt med helt nya saker och intryck, men när du väl fått sätta dig ner och får en förståelse för helheten känns det roligt och du vill fortsätta.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande är faktiskt att hitta tid till alla aktiviter man vill göra och samtidigt plugga. Det finns för många roliga saker att göra eller engagera sig i. 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag gillar att det är nära till allt, du har oftast ditt boende och vänner nära campus vilket underlättar för studierna. Det finns möjligheter att handla mat precis intill campus eller ta en pizza med kompisarna. Man kan plugga ihop med sina kursare eller ta en fika. Träna på campus kan man också göra och allt jag nämt ovan tar aldrig tar aldrig mer än 15 minuter från där du bor!

Hur är studentlivet?

– De flesta studenter, inklusive mig själv, är engagerade i olika föreningar eller är aktiva inom annat. Vilket är roligt för det är ett bra sätt att träffa andra som pluggar något annat än sitt eget program. Och det finns allt från bergsklättring till musik eller programmering. Så jag tycker att det finns ett brett alternativ av fritidsaktiviteter för alla.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Eftersom jag är inne på mitt andra år känns det fortfarande svårt att hitta något specifikt som jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden. Du läser hela tiden nya kurser och får nya idéer, inte minst med tanke på att tekniken utvecklas hela tiden.

Har du något råd till den som vill plugga teknisk fysik och elektroteknik?

– Ta chansen och våga sök! Framförallt tjejer, jag förstår faktiskt inte hur vi kan vara så få tjejer som vi är på tekniksidan idag, vi är viktiga! Det kan vara utmanande men också otroligt roligt! Var inte heller rädd för att ta hjälp av dina studiekamrater under studietiden, det finns inget annat som underlättar än att bolla idéer med någon när du kört fast.