Hoppa till innehållet
Simon Ranefjärd
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utbytestermin gav lärdomar och nya erfarenheter

Publicerad: 13 maj 2019

Simon Ranefjärd pluggar teknisk fysik och elektroteknik. Han kommer ursprungligen från Sävedalen utanför Göteborg och har under våren pluggat en termin utomlands, på University of Northern British Columbia i Kanada.

Varför läser du teknisk fysik och elektroteknik?

– Ända sedan åttan i grundskolan har jag varit mycket intresserad av matematik och fysik samt alltid tyckt om att lösa problem och att lära mig nya saker. Teknisk fysik och elektroteknik kändes som den utbildning som bäst passade mina intressen. Utöver att utbildningen kändes rätt innebar det att jag fick flytta till Luleå och uppleva riktig vinter, vilket var en stor bonus.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Kontakten du får med professorerna och deras forskningsområden. Det var när vi kom upp till de mer avancerade kurserna som jag förstod varför vi lärt oss vissa saker och förstod bättre hur kurser och teori hörde ihop. Sen är det också väldigt kul att känna att det man lärt sig faktiskt kan användas och behövs "utanför" universitetet. Till exempel har jag läst en projektkurs då vi jobbade med GKN i ett väldigt kul och aktuellt forskningsprojekt, och en fördjupningskurs då jag och en kompis blev medförfattare till en publicerad artikel för arbetet vi utförde.

Vad är det mest utmanande?

– Det svåraste under utbildningen har varit att bibehålla motivationen under alla läsperioder. Det är oundvikligt att vissa kurser är svårare, tar mer tid eller är mindre intressanta än andra. När det händer får man bara försöka göra så gott man kan. Något jag lärt mig är att saker har en förmåga att lösa sig på ett eller annat sätt så länge du gör så gott du kan. En annan sak jag lärt mig är att planera mina studier och hitta en bra studieteknik – det hjälper enormt mycket.

Du har valt att göra en utbytestermin i Kanada, berätta!

– Jag har varit i Kanada på University of Northern British Columbia. Min termin har varit fantastisk och väldigt lärorik. Jag har läst kurser som kompletterar de kurser jag läst hemma i Luleå. Det har varit en kombination av programmering, statistik, matematik och nätverk och kommunikation. Utöver studierna har jag träffat nya vänner, både från Kanada och från andra delar av världen. Jag har även ägnat mycket tid åt två av mina stora passioner: skidor och att vara ute i naturen. Jag fick ihop nästan tio skiddagar i allt från små lokala skidorter till världskända resorter så som Whistler och Sunshine Village i Banff. Jag har också hajkat upp på glaciärer och berg och badat i naturliga hot pools.

Varför ville du åka på en utbytestermin?

– Av flera anledningar. Jag älskar att resa och träffa nya människor, jag ville förbättra min engelska och eftersom jag är intresserad av att jobba utomlands efter examen, ville jag testa att bo en längre period i ett annat land. Ännu en anledning var att jag inte kände mig klar med min universitetstid, jag ville uppleva och lära mig mer. Och jag kan med glädje och lättnad berätta att de lärdomar, erfarenheter och nya vänner en utbytestermin ger är bra mycket större än saknaden till familj och vänner hemma. Det är en upplevelse jag önskar fler fick ta del av, det får dig verkligen att växa som person.

Vad är det viktigaste du lärt dig av utlandsstudierna?

– Vikten av att ha en öppen syn till världen och att vara villig att lyssna på alla människor, inte bara sina vänner. Om man är öppen och lyssnar så vidgas ens tankar och man lär sig och förstår hur andra människor ser på världen. Ibland är det väldigt frustrerande, för man har inte samma åsikt, men det är just då som man lär sig som mest. En god vän till mig som jag träffade i Kanada, sa så här "How can you know that you are right if you don't understand how others argue?" vilket jag fann väldigt sant.

Har du något råd till den som vill plugga teknisk fysik och elektroteknik?

– Slarva inte med grundkurserna! Ju bättre du förstår dem, desto lättare och roligare kommer resten av din utbildning att bli. Försök att hitta en studieteknik som passar dig och hitta de kompisar som du pluggar bäst ihop med, det är alltid lättare när man hjälps åt! Var inte rädd för att ställa frågor. Har du en fråga är chansen väldigt stor att fler har precis samma undran.