Hoppa till innehållet
Daniel Hedman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag lärde mig kritiskt tänkande och problemlösning"

Publicerad: 8 april 2020

Daniel Hedman arbetar som forskare i Japan, vid National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. Han tog examen från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik 2013.

Du arbetar som forskare, vad är det bästa med ditt jobb?

–  Det bästa är att jag får kombinera två stora intressen, fysik och datorer. Fysik är ett brett område. Det finns fortfarande enormt mycket som vi ännu inte kan förklara, allt från fenomen på galaktiska skalor ner till vad som händer på atomistisk nivå. Teknologiska innovationer ger oss samtidigt nya verktyg såsom maskininlärning, snabbare superdatorer och kvantdator, som vi kan använda för att lista ut hur världen fungerar. Att få kombinera dessa två och att bedriva spetsforskning inom mitt område är extremt tillfredsställande.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

 – Att jag under mina fem år som doktorand kunde kombinera forskning, studier och undervisning och trots personliga motgångar lyckades jag i slutändan få min doktorsexamen i tillämpad fysik. Det är jag mycket stolt över.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Alla baskunskaper i matte och fysik är såklart nödvändiga. Men det viktigaste jag lärde mig var nog kritiskt tänkande och problemlösning. Och att det krävs kreativt tänkande hos en ingenjör eller en forskare, för att kunna se och lösa problem från nya vinklar.

Hur upplevde du tiden på Luleå tekniska universitet?

– Jag har tillbringat cirka tio år vid Luleå tekniska universitet, först som student och sedan som doktorand i tillämpad fysik, och det har varit ett fantastiskt universitet att studera och jobba på. Luleå kan kanske tyckas ligga väldigt långt norrut, men universitets närvaro bildar en högteknologisk mångkulturell miljö med en bra studiemiljö samtidigt som det finns tillgång till natur, riktig vinter och norrsken!

Har du några tips till den som funderar på att läsa teknisk fysik och elektroteknik?

– Om du vill ha en examen som gör dig attraktiv inom en rad olika områden, samt ger dig en bra grund för vidare doktorandstudier – läs teknisk fysik och elektroteknik! Jag skulle dessutom rekommendera inriktning beräkningsteknik och fysik.