Hoppa till innehållet
Carl Bäck
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Variationen är det bästa med jobbet"

Publicerad: 25 januari 2021

Carl Bäck tog examen från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik 2020. Han fick jobb direkt efter examen och arbetar idag på SAAB AB.

Vad gör du på jobbet?

– Integration och systemverifiering. Vilket på svenska betyder att jag testar så att olika beståndsdelar av ett system fungerar ihop, både i ett labb men även på den riktiga plattformen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen i mina arbetsuppgifter och den kommunikation jag behöver ha med allt från utvecklare till projektledning.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att jag redan efter ett år på SAAB får delta i överlämnandet av ett flygplan till slutkund. Det är mycket som måste visas, testas och godkännas i samband med en sådan aktivitet och för SAAB är den väldigt viktig.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Att ingen kan allt som behövs för ett givet projekt, en projektgrupp behöver blandad kompetens.

Hur var det att studera på Luleå tekniska universitet?

– Väldigt öppet och en härlig stämning. Det är enkelt att få tag i professorer mellan föreläsningar för att ställa frågor och diskutera ämnen du finner intressanta. En fördel med att många av de du kommer plugga med är inflyttade från södra Sverige, är att de flesta är kvar i Luleå över helger och kortare ledigheter. Då har man många chanser att lära känna varandra väldigt väl.

Har du några tips till den som funderar på att läsa teknisk fysik och elektroteknik?

– Var beredd på att det i perioder kommer bli en utmaning, men det är värt att kämpa på! Ta utbildningen seriöst men var inte rädd för att ibland prioritera annat än skolan. Slutligen, ta vara på chansen att plugga utomlands. Jag gjorde det och det är bland det bästa jag fick möjlighet att uppleva.