Hoppa till innehållet

Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Har du ett intresse av avancerad teknik, fysik, matte och innovation? Den här utbildningen ger dig gedigen teoretisk kompetens, analytisk förmåga och praktiska färdigheter. Efter utbildningen kan du jobba med utveckling och forskning för att vara en del i att lösa morgondagens utmaningar.

På civilingenjörsprogrammet teknisk fysik och elektroteknik får du en stark teoretisk och praktisk grund att stå på. Med stöd av kunniga lärare får du under lektionerna öva på problemlösning och kritiskt tänkande. Du får göra laborationer där du praktiskt undersöker olika fenomen och testar kreativa lösningar. Programmet är ett av våra mest utmanande, och en examen öppnar många dörrar. Du kan jobba i olika roller, till exempel som utvecklingsingenjör, systemutvecklare, teknisk specialist, eller chef. Att forska på universitet eller andra forskningsinstitutioner är också en möjlighet för dig.

Utbildningens innehåll

Dina tre första år ger dig en gedigen grund i matematik, fysik och elektroteknik. Du lär dig att använda viktiga ingenjörsverktyg för programmering, simulering och dataanalys, och att arbeta i projekt. De två sista åren specialiserar du dig genom att välja en av tre inriktningar.

Inriktningar

Programmets inriktningar har utformats utifrån universitets forskningsprofil för att möta kunskapsbehov och förbereda dig för en framtid i ständig utveckling och förändring. Inriktningarna avslutas med ett större projekt och ett examensarbete, där du har möjlighet att samarbeta med företag och forskare.

Beräkningsteknik och fysik
För dig som vill lära dig mer om modeller och beräkningsmetoder för att kunna simulera beteendet hos tekniska och fysikaliska system. Här ges du även möjlighet att fördjupa dig inom fysik genom att välja kurser som fasta tillståndets fysik, relativitetsteori och atom- och molekylfysik. 

Fysikaliska mätmetoder och sensorsystem
Inriktningen fokuserar på metoder för att mäta fysikaliska fenomen samt modellera och analysera signaler i sensorsystem. Här har du möjlighet att välja kurser som ger dig fördjupad förståelse för mätmetoder, modellering, maskininlärning, neuronnät och digital kommunikation.

Elektroniksystem och reglerteknik
Inriktningen fokuserar på metoder för att analysera, modellera och konstruera elektroniska och mikrodatorbaserade system för mätning och reglering. Du har möjlighet att välja kurser som ger dig en fördjupad förståelse för konstruktion och tillämpning av sådana system, exempelvis inom robotik och automation.

Var kan jag jobba?

Många vägar öppnas för dig när du har din examen. Tidigare studenter har bland annat gått vidare med karriärer på företag såsom Mobilaris, Saab AB och RUAG Space. De har positioner som exempelvis utvecklingschefer, konsulter och integrationsingenjörer. En del fortsätter med forskarstudier vid ett universitet för att erhålla doktorsexamen, vilket möjliggör en karriär inom akademin, i Sverige eller utomlands.

Anmälan
Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87016
2023-04-17
35

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Ansök här

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Andreas Almqvist

Andreas Almqvist, Professor

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492407
Fredrik Sandin

Fredrik Sandin, Professor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-493163