Hoppa till innehållet
ULAS
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

“Jag vill jobba med resurseffektivisering av avlopps- och dagvattensystem”

Publicerad: 14 mars 2022

Namn: Ulas Barak
Ålder: 25 år
Hemort: Lund
Program: Civilingenjör Naturresursteknik

Vad fick dig att välja civilingenjör naturresursteknik och varför hade du valt vattensystem och miljö?

– Jag valde civilingenjör naturresursteknik för att jag kände att programmet var en perfekt blandning av allt inom geologi, miljö och vattenrelaterade frågor. Dessutom tänkte jag att utbildningen skulle ge mig en bra grund att stå på, oavsett vad jag i framtiden skulle vara intresserad av att arbeta med. Inför det fjärde året valde jag inriktningen miljö och vatten, för att jag tyckte att kurserna inom vatten var jätteintressanta. Nya programmet hade absolut vara något som jag skulle ha funderat på!

Vad är det roligaste med utbildningen?

– Min favoritkurs var resurseffektiva vatten- och avloppssystem, som också ingår i det nya programmet. Där fick vi projektuppgifter och laborationer som var verklighetsbaserade och anknöt till aktuell forskning eller frågeställningar från industri och samhälle. Våra professorer, forskare och erfarna lärare medverkade i undervisningen, vilket gjorde det roligare tyckte jag. Jag uppskattade att man fick bra personligt kontakt med lärarna i kurserna.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Framtiden är väldigt oviss, jag kan tänka mig många utvägar. Att få möjlighet att jobba utomlands skulle va en kul erfarenhet, eftersom utmaningarna inom vatten är aktuellt i hela världen. I nuläget är jag inne på att arbeta inom resurseffektivisering av främst avloppssystem, men även dagvatten tycker jag vore intressant att jobba med.

Vad har du för tips och råd till den som vill plugga vattensystem och miljö?

– Om några tips skall ges till framtida studenter, tycker jag att studenterna ska välja utbildning i första hand, och inte döma bort alternativ på grund av geografiska läget. Jag hade först inte tänkt plugga i Luleå men det råkade bli så och jag trivs jättebra. Det är ju många som flyttar hemifrån för att plugga på Luleå tekniska universitet så man får verkligen en bra gemenskap. Att flytta upp till Luleå och börja på naturresursteknik är ett av de bästa val jag gjort, vilket jag inte ångrar en sekund.

– Till dig som är intresserad av att söka rekommenderar jag att du kollar upp vilka kurser som ingår i programmet. Om det känns rätt i magen, så sök!